EU razmatra pomoć Tunisu od milijardu eura

Evropska unija razmatra slanje više od milijardu eura pomoći Tunisu za razvoj narušene ekonomije, spašavanje državnih finansija i rješavanje migrantske krize, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Govoreći u Tunisu, fon der Lajen je rekla da bi 900 miliona eura makrofinansijske pomoći, plus neposredna budžetska podrška od 150 miliona eura, mogli biti spremni „čim se pronađe neophodan sporazum“, ne navodeći detalje.

Ona je rekla da će EU i ove godine Tunisu obezbijediti 100 miliona eura za kontrolu granice, potragu i spašavanje, operacije protiv krijumčarenja i fondove „za šta je neophodno poštovanje ljudskih prava“.

EU je, kao i drugi veliki donatori Tunisa, do sada svoju podršku uslovljavala finalizacijom zajma sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali je predsjednik Kais Saied odbacio ključne reforme koje se zahtijevaju tim planom.

Saied je rekao da smanjenje subvencija i restrukturiranje državnih kompanija, koje je njegova vlada predložila MMF-u kako bi uvjerila zajmodavce da će biti otplaćeni, rizikuju da izazovu socijalnu eksploziju.

Pregovaranje o svakom novom sporazumu zasnovanom na različitim predloženim reformama moglo bi potrajati više mjeseci.

Fon der Lajen je došla u pratnji holandskog premijera Marka Rutea i italijanske premijerke Đorđe Meloni, čija je zemlja glavni punkt preko kojeg migranti iz Tunisa prelaze Mediteran.

Meloni, koja je takođe prošle nedjelje posjetila Tunis, tražila je od MMF-a da ublaži uslove za kredit. Ona je u nedjelju rekla da su EU i Tunis već potpisali zajedničku deklaraciju, koju je pozdravila kao važan korak „ka stvaranju pravog partnerstva“.

Ona je rekla da postoji „važna šansa“ za finalizaciju sporazuma o pomoći prije Evropskog saveta krajem juna. Nije bilo jasno da li će Tunis ipak morati da finalizira svoj program MMF-a da bi se kvalifikovao za zajam.

Fon der Lajen je iznjela niz dugoročnih evropskih planova da pomogne privredi Tunisa, uključujući tekuće projekte za digitalnu kablovsku vezu sa Evropom od 150 miliona eura i izvoza električne energije iz obnovljivih izvora od 300 miliona eura.

Ona je rekla da će EU takođe proširiti mogućnosti za mlade Tunižane da studiraju, rade i obučavaju se u evropskom bloku kako bi im pomogla da razviju vještine koje bi mogle da se koriste za podsticanje ekonomije Tunisa.

Pet tačaka programa EU predviđa jačanje investicija u Tunis, podrška digitalnom sektoru, investicije u tuniski izvoz obnovljive energije i proširenje evropskog programa razmjene studenata Erazmus sa Tunisom.

Tunis je opterećen dugom od oko 80 odsto BDP-a i ne može više da zajmi iz inostranstva, zbog čega ima stalne nestašice osnovnih proizvoda kao što su brašno, šećer i riža, koje kupuje i uvozi država.

Izvor: RSE

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA