EU predlaže dvanaesti paket sankcija protiv Rusije

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku I bezbjednost Žozep Borelj predložio je novi paket restriktivnih mjera protiv Rusije zbog njene agresije na Ukrajinu.

Prema najnovijem prijedlogu, predviđeno je sankcionisanje preko 120 dodatnih pojedinaca i subjekata zbog njihove uloge u podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Predlozi za listanje uključuju aktere iz ruskog vojnog, odbrambenog i IT sektora, kao i druge važne ekonomske operatere.

Takođe se predlaže usvajanje novih zabrana uvoza i izvoza, kao i radnje za pooštravanje gornje granice cijena nafte i suprotstavljanje zaobilaženju sankcija EU.

„Predložene mjere su usmjerene na one koji su organizovali nedavne, nezakonite, takozvane ‘izbore’ na teritorijama Ukrajine koje je Rusija privremeno okupirala, na one koji su odgovorni za prisilno ‘prevaspitavanje’ ukrajinske djece i aktere koji šire dezinformacije i propagandu u znak podrške agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju iz Evropske službe za spoljnu akciju.

Kako se kaže u saopštenju, novi paket sankcija je dio strategije EU za odgovor na ruski ilegalni rat protiv Ukrajine, zajedno sa mjerama koje su osmišljene da podrže Ukrajinu politički, ekonomski i vojno.

Takođe se navodi da politika EU ostaje ista – da poveća pritisak na Rusiju kako bi zaustavila da stalno krši Povelju UN i međunarodno pravo, te da učini da ta kršenja ‘skupo koštaju’ rusku ratnu mašineriju.

Radi se inače o 12 paketu sankcija koje EU uvodi od februara 2022. kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu.

Prema prijedlogu koji je pripremio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, a u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, predviđa se, između ostalog, i zabrana „direktnog ili indirektnog uvoza“, kupovine ili prenosa dijamanata iz Rusije.

Ova zabrana se odnosi na dijamante porijeklom iz Rusije, dijamante izvezene iz Rusije, dijamante koji idu za Rusiju i ruske dijamante koji su obrađeni (odnosno brušeni i/ili polirani) u trećim zemljama.

Za svaki paket sankcija treba da se usaglase sve države članice EU koje odluku o restriktivnim mjerama donose jednoglasno.

Foto: Envatoelements

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA