EU poziva na uzdržanost tokom održavanja vanrednih izbora na sjeveru Kosova

Evropska unija (EU) ocenjuje da održavanje izbora u mirnim uslovima na sjeveru Kosova je od suštinskog značaja, te pozivaju sve strane na uzdržanost, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Veoma je razočaravajuće što je Srpska lista koja predstavlja kosovske Srbe odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima planiranim za 23. april u četiri sjeverne opštine, uprkos tome što su izbori odloženi sa decembra na april i produžen rok za podnošenje kandidatura, naglasio je u pisanom odgovoru Peter Stano portparol EU.

U nedjelju 23. aprila se u četiri opština na sjeveru Kosova održavaju vanredni izbori. Ovaj proces se organizuje nakon što su gradonačelnici opština na sjeveru Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan – iz redova Srpske liste u novembru prošle godine podnijeli ostavke, u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistruju automobile sa nelegalnim srpskim tablicama u RKS – Republika Kosovo.

Ove izbore će bojkovati najveći politički subjekt kosovskih Srba – Srpska Lista. Srpska lista navodi da su izbori nedemokratski i poziva da „sva biračka mjesta budu prazna 23. aprila, što će poslati jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici.

Portparol Peter Stano je istakao da se EU i ostali međunarodni partneri, od trenutka kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije angažovali sa stranama na deeskalaciji tenzija i da Srbi ispune svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u institucije i da Kosovo omogući da se ovaj povratak dogodi.

– Do sada je učinjen mali napredak po ovom pitanju. Imperativ je da se vratimo na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova. Potrebno nam je da obje strane odigraju svoju ulogu u ovome, ocijenio je Peter Stano.

Osvrćući se na dogovor koji su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli 27. februara u Briselu, i aneks implementacije koji je usaglašen 18. marta u Ohridu, Stano je podsjetio da će suštinski dio implementacije ovih sporazuma biti održiv povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, uključujući lokalnu vlast.

– I na Kosovu i u Srbiji je da daju prioritet povratku kosovskih Srba u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu naprijed koji je inkluzivan, pravedan, demokratski i miran, poručio je portparol EU Peter Stano.

Izvor: RSE

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA