EU neće priznati vlasti uspostavljene pučom

Evropska unija (EU) „ne priznaje i neće priznati vlasti uspostavljene pučem“ u Nigeru, i odmah prekida sve akcije saradnje u bezbjednosnoj sferi sa zemljama Sahela, izjavio je danas vosoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Predsjednik Nigera Mohamed Bazum, svrgnut vojnim pučem „bio je demokratski izabran, i prema tome ostaje jedini legitimni predsjednik Nigera“, rekao je Borelj u saopštenju i dodao da Bazum treba da bude „oslobođen bez uslova i bez odlaganja“.

Pored suspenzije svake budžetske pomoći sve akcije saradnje u bezbjednosnoj oblasti će odmah biti prekinute na neodređeno vrijeme, dodao je Borelj.

I Afrička unija (AU) je u saopštenju izdatom posle sinoćnjeg sastanka Savjeta te panafričke organizacije, zatražila da se vojnici Nigera „odmah vrate“ u svoje kasarne i da se najviše za 15 dana „ponovo uspostavi ustavna vlast“ u zemlji, posle puča protiv predsjednika Mohameda Bazuma.

Savjet Afričke unije izrazio je duboku zabrinutost zbog ponovnog izbijana vojnih pučeva na afričkom kontinentu i „najčvršće osudio“ vojno preuzimanje vlasti u Nijameu, glavnom gradu Nigera od „demokratski izabranog predsjednika“ i traže da se predsjednik odmah oslobodi.

Ta panafrička organizacija kaže da je spremna da preduzme „sve potrebne mjere, uključujući kaznene sankcije, protiv počinilaca puča u slučaju da se ne poštuju prava političkih pritvorenika“.

U srijedu je vojska izvršila puč u Nigeru i od tada drži demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazuma zatvorenog u predsjedničkoj palati. Šef predsjedničke garde Nigera general Abdurahman Čijani, koji je predvodio puč, juče je objavio da je postao lider te zapadnoafričke zemlje odlukom svojih vojnika.

Foto: EPA

NIKŠIĆ PROGNOZA