EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine

Evropska komisija uvešće u naredne dvije sedmice carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je portparol EK.

Evropska unija (EU) je liberalizovao uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi ublažio pritisak ruske invazije na ukrajinsku provredu, napominje Reuters.

Talas jeftinog uvoza zabrinuo je evropske poljoprivrednike i pokrenuo talas protesta pa je Komisija ograničila ukrajinske isporuke peradi, šećera, žitarica i meda, prenose Nezavisne novine.

U utorak Brisel je izvijestio da će uvesti carine na uvoz zobi budući da su ukrajinski poljoprivrednici iskoristili kvote.

EK sada priprema carine i na uvoz jaja, nakon prigovora evropske industrije da je jeftiniji uvoz iz Ukrajine zaprijetio oporavku proizvodnje od krize koju je izazvala ptičja gripa.

Evropski uvoz jaja iz Ukrajine skočio je prošle godine 75 odsto, a uzlazni trend nastavljen je i na početku ove godine, pokazuju evropski podaci.

Ukrajina je danas glavni dobavljač jaja za EU.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede odbilo je komentarisati najavu evropskih carina, a udruga proizvođača nije odmah bila dostupna za komentar.

Krajem maja Ukrajina je saopštila da će zbog iskorištenih kvota zabraniti izvoz šećera u EU do kraja godine.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA