EU bi pomogla snažnija saradnja sa Kinom

Snažnija ekonomska saradnja s Kinom pomogla bi Evropskoj uniji koja je proteklih godina zbog svojih odluka izgubila na snazi, ocijenio je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine, Peter Szijarto.

On je na panelu na Bledskom strateškom forumu rekao kako je EU „u lošem stanju” na globalnom nivou jer je zbog svojih odluka značajno izgubila na snazi, posebno na tri velika područja – sigurnosti, ekonomskoj snazi i energetici, prenosi SEEbiz.

Szijjarto je kazao kako, što mu je pokazalo devet godina saradnje s drugim evropskim ministrima, EU kod globalnih, udaljenijih sukoba uvijek poziva dvije strane da sjednu za sto i postignu mirno rješenje, no da u slučaju ruske agresije na Ukrajinu to ne čini.

„Kad govorite o potrebni brzog primirja i prekida vatre odmah vas se sudi i stigmatizuje kao ruskog špijuna, propagandista Kremlja i Putinovog prijatelja”, rekao je Szijjarto.

Na ekonomskom planu Szijjarto je kazao da je EU 2010. imala 22 odsto udjela u svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) u odnosu na kineskih devet, no da je danas azijska država na 18, a evropski savez na 18 odsto.

Konzervativni mađarski političar smatra da EU nije pronašla „pravi način” za odnos s kineskom rastućom ekonomijom, te da je to loše za evropsku privredu.

„Snažnija saradnja s Kinom je nešto što bi pomoglo rastu evropske ekonomije”, rekao je Szijjarto.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA