Erdogan: Nema nikakvih izgleda za mir u Ukrajini

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira u Ukrajini, prenijeli su ruski mediji.

„Stav Turske po pitanju rata u Ukrajini je nedvosmislen. Od prvog dana smo se zalagali za mir, dijalog i diplomatiju. Ulagali smo velike napore da bi se spriječilo dalje krvoproliće. Nismo pogoršavali problem niti dolivali ulje na vatru“, kazao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Sočija, gdje se sastao s Vladimirom Putinom, ruskim liderom.

Dodao je da su pokušavali da postignu da se strane sastanu, prenose Nezavisne.

„Nažalost, rat koji traje godinu i po i dalje je u toku. Nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira“, kazao je Erdogan.

Takođe je dodao da će Turska nastaviti da pokušava da doprinese procesu razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

„Nastavićemo da igramo ulogu posrednika u pitanjima kao što su razmjena zarobljenika i situacija sa Zaporoškom nuklearnom elektranom. Nadamo se da će taj rat, koji šteti i našim susjedima i cijelom našem regionu, što prije završiti postizanjem pravednog i trajnog mira na osnovu međunarodnog prava“, rekao je turski predsjednik.

Poručio je da „u ratu nema pobjednika, a u miru nema poraženih“.

„Obnavljanje Crnomorske inicijative za izvoz žita je prioritetni zadatak za cijeli svijet. Mi smo po tom pitanju u tijesnom kontaktu sa UN. Ovog mjeseca će biti održana Generalna skupština UN. Imaćemo sastanke sa Antoniom Guterešom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, tokom kojih ćemo razgovarati i o tim pitanjima. Cijenimo i podržavamo napore Gutereša“, kazao je Erdogan.

Dodao je da su UN predložile posrednički mehanizam za plaćanje ruske hrane, te da rade na pitanju osiguranja ruskih brodova.

Erdogan je istakao da Zapad zahvaljuje Turskoj za posredovanje po pitanju prehrambenog sporazuma, ali da ima drugačiji stav po pitanju SWIFT-a i osiguranja ruskih brodova.

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se u ponedjeljak u Sočiju.

Glavna tema sastanka bila je obnova sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

Do konačnog dogovora nije došlo i Putin je još jednom ponovio da neće ni doći „dok Zapad ne ispuni svoje obaveze“, ali se čini da ipak nije zalupio vrata takozvanoj Crnomorskoj inicijativi, već da postoji prostor za pregovore.

Putin je ranije rekao da je Rusija spremna na razgovore o žitu. On je kazao da za povratak u sporazum o žitu očekuje da Zapad ispuni svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

Rusija je u julu odbila da produži sporazum po kome se Ukrajini dozvoljavao izvoz žitarica iz crnomorskih luka, navodeći kao razlog to što, prema mišljenju Moskve, zapadne države nisu ispunile svoj dio dogovora i omogućile joj da nesmetano izvozi sopstvena poljoprivredna dobra i đubriva.

Kako su nedavno rekli iz Kremlja, istina je da zvanične sankcije za ove proizvode ne postoje, ali su sva ostala nametnuta ograničenja u vidu logistike i finansija tako smišljena da je Rusiji praktično nemoguće da izvozi svoju poljoprivrednu robu.

U prvobitnoj Crnomorskoj inicijativi, kako je sporazum nazvan, učestvovali su kao posrednici Turska i UN, a glavni razlog je bio to što se ovaj sporazum smatra ključnim za neke od najsiromašnijih zemalja u svijetu, jer žito iz Ukrajine ide u Afriku, na Bliski istok i u Aziju.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA