Erdogan nagovijestio da bi Turska mogla da se ‘raziđe’ sa EU

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da bi Turska mogla da se „raziđe“ sa Evropskom unijom, što bi značilo da povuče zahtjev za prijem u Uniju.

„EU ulaže napore da prekine veze sa Turskom“, rekao je Erdogan novinarima prije odlaska na 78. Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

„Mi ćemo procijeniti situaciju i, ukoliko je potrebno razićićemo se sa EU“, rekao je on.

Erdogan je to rekao na pitanje novinara o nedavnom izvještaju Evropskog parlamenta u kojem piše da „proces pristupanja ne može da se nastavi pod aktuelnim okolonostima“ i EU se poziva da razmotri „paralelan i realističan okvir“ za odnose EU-Turska.

Erdganova izjava je iznenađujuća jer je njegov ministar spoljnih poslova Hakan Fidan prije desetak dana izjavio da je Turska riješena da se pridruži EU koju je pozvao da preduzme „hrabre korake“ da bi se ubrzao proces pristupanja. On je to rekao na sastanku sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje EU Oliverom Varhejijem koji mu je odgovorio da to zavisi od toga da li će Turska pokrenuti demokratske reforme.

Turska je još prije čitavih 60 godina, 1963, postala pridružena članica tadašnje Evropske ekonomske zajednice (EEZ), preteče EU, punoravno članstvo u EEZ je tražila 1987. godine, a kandidatkinja za prijem u EU je zvanično postala 1999, te su pristupni pregovori počeli 2005. godine, ali su zamrznuti 2018. godine zbog „demokratskog nazadovanja“ i popuštanja vladavine prava u Turskoj, kao i zbog njenog dnosa prema Kipru.

Foto: EPA-EFE

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA