Erdogan i Putin sastaju se u septembru

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan očekuje da će sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati u septembru o rješenju sukoba u Ukrajini i dogovoru o izvozu žita.

Lideri će se sastati prije nego što 19. septembra počne 78. zasijedanje Generalne skupštine UN, rekao je moskovskoj agenciji TASS politički izvor u Ankari.

„Erdogan i Putin će se sastati prije otvaranja Generalne skupštine UN. Ne kasnije od toga“, rekao je izvor, dodajući da se o tačnom datumu još razgovara.

Dvojica lidera planiraju da „temeljno razgovaraju o izgledima za mirno rješenje“ sukoba u Ukrajini.

Pored toga, rekao je izvor, Erdogan i Putin će razgovarati i o originalnom dogovoru o žitu i o potencijalnim alternativama.

Ankara je kako se navodi, više puta iznosila svoj stav, uključujući nedavno kada je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao u Kijevu da je „početna verzija sporazuma o žitu poželjnija, za razliku od hipotetičkih alternativa, u smislu rute snabdijevanja“.

Prema tvrdnjama neimenovanog izbora agencije TASS, Erdogan i Putin će „uopšteno razgovarati o oživljavanju sporazuma u ​​prethodnom formatu“, na dnevnom redu će biti „i potencijalni alternativni načini snabdevanja žitom zemalja kojima je to potrebno“.

Ranije je diplomatski izvor u Turskoj rekao za TASS da će sastanak Putina i Erdogana biti održan u Sočiju, vjerovatno 4. septembra.

Blumberg je javio, pozivajući se na turske zvaničnike, da bi Erdogan mogao da posjeti Rusiju 8. septembra, ali je administracija predsjednika Turske odbila da komentariše taj izvještaj.

Portparol turske vladajuće Partije pravde i razvoja Omer Čelik potvrdio je da će sastanak biti održan u Sočiju, ali nije rekao kada tačno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je ranije da će se dvojica lidera uskoro sastati, ali nije naveo tačne datume.

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA