Ekvador: Nakon bijega poznatog kriminalca zatvorenici zarobili zatvorske čuvare

Nakon proglašenja Vanrednog stanja u Ekvadoru, zatvorenici u južnom ekvadorskom gradu Kuenka u zatvoru Turi su organizovali pobunu, u okviru koje su zarobili čuvare, a oni su se popeli na krov, javila je agencija Asošiejted Pres. Prije pobune objavljeno da je jedan od najpoznatijih kriminalaca pobjegao iz njega. Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje na 60 dana.

Kako se navodi, dok naoružani zatvorenici stoje na krovu zatvora, snage bezbjednosti su opkolile ovu ustanovu.

Zatvorska agencija Ekvadora saopštila je da je u ponedeljak bilo „incidenata“ u šest prepunih zatvora u zemlji.

U zatvorima u Ekvadoru česti su sukobi između rivalskih bandi, a u njima je od 2021. poginulo više od 400 zatvorenika.

Kako su ranije objavile svjetske agencije, Hoze Adolfo Macias zvani Fito, jedan od najvećih kriminalaca u Ekvadoru, pobjegao je iz tog zatvora koji ima najveći stepen sigurnosti, javlja agencija Asošiejted pres.

Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje na 60 dana, nakon ovog događaja.

„Vjeruje se da je jedan od najstrašnijih gangstera u Ekvadoru pobjegao iz zatvora“, rekao je portparol vlade,  dok je stotine policajaca pretresalo zatvor.

Vlasti su u nedelju prijavile nestanak vođe moćne bande Los Honeros, Hozea Adolfa Macijasa, čiji je nadimak „Fito“. Nadležni su pokrenuli pretres zatvorske ustanove u lučkom gradu Gvajakilu.

„Najvjerovatniji“ scenario je da je pobjegao nekoliko sati prije planirane policijske operacije u zatvoru, rekao je portparol vlade Roberto Izurieta.

„Svi kapaciteti države su angažovani da pronađu ovu izuzetno opasnu osobu“, dodao je on.

Izurieta se žalio na „nivo infiltracije“ kriminalnih grupa u zatvorima i rekao da je ekvadorski zatvorski sistem „propao“.

Dugo mirno utočište između vrhunskih izvoznika kokaina Kolumbije i Perua, Ekvador je doživio eksploziju nasilja poslednjih godina dok se neprijateljske bande povezane sa meksičkim i kolumbijskim kartelima bore za kontrolu.

Ratovi bandi se uglavnom odvijaju u zatvorima u zemlji, gdje kriminalne vođe kao što je Fito imaju ogromnu kontrolu.

U borbama je od 2021. u zatvorima u zemlji poginulo oko 460 ljudi, a njihova tijela su često pronađena raskomadana, obezglavljena ili spaljena.

Fito se nalazi u pritvoru od 2011. godine, na izdržavanju kazne od 34 godina zatvora za organizovani kriminal, trgovinu drogom i ubistvo.

U masovnoj operaciji u kojoj su učestvovale hiljade pripadnika snaga bezbjednosti, on je u avgustu prošle godine prebačen u zatvor La Roka sa 150 ljudi, nakon ubistva predsjedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija.

Nedelju dana prije smrti, Vilavisencio je rekao da je dobio prijetnje od bande.

Foto: envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA