Duvanski gigant kažnjen 629 miliona

Britanska duvanska kompanija pristala je da plati više od 629 miliona dolara u okviru poravnanja po tužbi da je nelegalno poslovala u Sjevernoj Koreji i time prekršila američke sankcije, saopšteno je u utorak iz Sekretarijata za pravosuđe.

„Britiš amerikan tobako“ (BAT), jedna od najvećih duvanskih kompanija u svijetu, postigla je sporazum sa američkim sekretarijatom, dok je njena podružnica u Singapuru priznala krivicu za zavjeru za bankarsku prevaru i kršenje sankcija.

BAT, sa sjedištem u Londonu, saopštio je da se poravnanje odnosi na prodaju od 2007. do 2017. godine, i da je kompanija od tada preduzela korake da poboljša svoju poslovnu praksu.

Sjeverna Koreja je već gotovo dvije decenije pod oštrim američkim i međunarodnim sankcijama zbog programa za nuklearno naoružanje i razvoj interkontinentalnih balističkih raketa. Pjongjang nastavlja da testira nuklearno oružje.

Takođe izbjegava sankcije u saradnji sa saveznicima kao što je Kina i uz pomoć nelegalne trgovine za sankcionisanim zemljama i kompanijama.

Izvor: Glas Amerike

Foto: AP

NIKŠIĆ PROGNOZA