Djeca pronađena živa mjesec nakon avionske nesreće

Četvoro djece pronađena su živa, i to nakon mjesec dana od pada aviona na kolumbijskom dijelu prašume Amazon. Ovu informaciju je objavio predsjednik Kolumbije Gustavo Petro.

Riječ je o braći i sestrama starosti 13 godina, devet godina, četiri godine i jedne godine. U avionu su bili sa majkom, pilotom i kopilotom. Nesreća se desila 1. maja, a svi ostali su poginuli.

Petro je poručio da je pronalazak djece radost za cijeli svijet, a dan kada su djeca pronađena je nazvao magičnim danom. Tvrdi da su djeca bila sama te smatra da će njihovo preživljavanje ostati zapisano u istoriji.

„Ova djeca su danas djeca mira i djeca Kolumbije“, dodaje.

Objavio je i fotografiju na kojoj se vide pripadnici vojske i domorodaca dok pomažu blizancima koji su 40 dana bili nestali. Kolumbijski predsjednik je istakao da im je pružena medicinska pomoć te da je razgovarao sa njihovim djedom koji je kazao da ih je „vratila majka džungla“.

Avion Cessna 206, u kojem su djeca bila sa majkom, letio je od amazonske provincije Araracuara do grada San Jose del Guaviare. Tokom leta je izdato upozorenje na kvar motora.

Tijela tri odrasle osobe su pronađena na mjestu nesreće. Agencija Rojters, pozivajući se na informacije vlasti, objavila je da su djeca izašla iz olupine i otišla u prašumu, tražeći pomoć. Uslijedila je velika potraga za njima. Pronađeni su predmeti koje su djeca ostavila – dječija flašica, makaze i improvizovano sklonište. Otkriveni su mali otisci stopala, zbog čega su spasitelji vjerovali da su preživjeli avionsku nesreću.

Djeca pripadaju domorodačkom narodu Huitoto i pripadnici ovog naroda su se nadali da će im vještine u pronalasku voća i preživljavanja u džungli dati bolje šanse da prežive. I sami domoroci su bili u potrazi za njima, a preko zvučnika helikoptera emitovala se poruka njihove bake, snimljena na jeziku naroda Huitoto, da prestanu da se kreću kako bi ih lakše locirali.

Kolumbijski predsjednik je kritikovan nakon što je prošli mjesec na Tviteru objavio da su djeca pronađena. Ovu objavu je izbrisao, prenosi BBC.

Izvor: Klix.ba/rtcg

Foto: Twitter

NIKŠIĆ PROGNOZA