Da li je kraj sezone štrajkova u Njemačkoj: Oko 2,5 miliona zaposlenih dobiće povećanje zarada

Oko 2,5 miliona zaposlenih u javnoj upravi dobiće bitna povećanja zarada. To je rezultat maratonskih pregovora države, lokalnih samouprava i sindikata ver.di koji je posljednjih mjeseci insistirao da povećanja plata prate inflaciju.

To je možda kraj – barem većine – povremenih štrajkova koji su proteklih mjeseci paralisali Njemačku. Naizmjenično nisu radile gradske administracije, bazeni, komunalna preduzeća, vrtići, aerodromi, gradski prevoz ili održavanje autoputeva.

Kako je rekla ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, postignut je „dobar i fer“ dogovor.

Dil težak milijarde

Zaposleni će dobiti bespovratnih 3.000 eura pomoći zbog inflacije i to tako što će u junu biti isplaćeno 1.240 eura, a potom od jula do februara iduće godine po 220 eura mjesečno.

Potom od marta iduće godine svima rastu plate za 200 eura, plus još 5,5 odsto – ali tako da ukupno povećanje iznosi najmanje 340 eura.

Dogovor će biti na snazi dvije godine, što znači da bi se tek tada moglo nanovo pregovarati i da sindikati neće štrajkovati do tada.

„Moramo da privučemo više stručne radne snage. Zato mi je važno da se javna služba načini atraktivnijim poslodavcem“, rekla je socijaldemokratska ministarka Fezer.

Računa se da će dogovor koštati državni budžet blizu pet milijardi eura za dvije godine, dok će gradovi i opštine ukupno izdvojiti oko triput više.

Sa oko dvadeset milijardi eura više, ovo je jedna od najvećih suma koje su sindikati ikad izborili.

Šta sa željeznicom i aerodromima?

Ipak je šef sindikata ver.di Frank Verneke rekao: „Odlukom da prihvatimo ovaj kompromis došli smo do granice izdržljivosti“.

Sada će moćni sindikat pokrenuti anketu među članstvom, a konačnu odluku donijeće 15. maja. No Verneke je već rekao da sadašnji dogovor isključuje mogućnost generalnog štrajka.

Doduše, i dalje nema dogovora poslodavaca sa sindikatom željezničara EVG i osobljem na aerodromima. Nakon petka (21. april), kada pola dana nije bilo vozova i tri aerodroma nisu radila, za ponedjeljak je najavljen novi štrajk na berlinskom aerodromu.

EVG je za sada odbio istu ponudu koju je dobio ver.di, a novi pregovori su zakazani za utorak (25. april). Sada dogovor sa krupnijim sindikatom stavlja i željezničare pod pritisak.

Izvor: Deutsche Welle/Vijesti

Foto: Reuters

NIKŠIĆ PROGNOZA