Cijena nafte dostigla najviši nivo u ovoj godini

Na svjetskim tržištima, cijene nafte su porasle drugu sedmicu za redom, dostigavši najviše nivoe u ovoj godini, zbog odluke najvećih svjetskih proizvođača da zadrže smanjenu proizvodnju.

Na londonskom tržištu, cijena barela je prošle sedmice porasla za 2,4 odsto, dostigavši 90.65 dolara, što je najviši nivo od prošle godine.

Na američkom tržištu, cijena barela je porasla za 2,9 odsto, dostigavši 87.50 dolara, što je najviši nivo od septembra prošle godine. Drugi uzastopni rast cijena posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije da smanje proizvodnju. Saudijska Arabija je prošle sedmice objavila da će smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali da će produžiti odluku o smanjenju ponude samo do kraja oktobra.

S druge strane, Rusija je odlučila da smanji izvoz nafte do kraja godine za 300 hiljada barela dnevno. Cilj smanjenja proizvodnje ovih zemalja je održavanje visokih cijena nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Trgovci su se nadali povećanju potražnje iz Kine nakon ukidanja restriktivnih mjera zbog pandemije početkom godine. Međutim, oporavak druge najveće svjetske ekonomije od krize izazvane kovidom je znatno sporiji od očekivanog. Takođe, rast zapadnih ekonomija usporava, jer centralne banke već godinu i po podižu kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju.

Analitičari jasno ističu da se očekuje dalje smanjenje potražnje za naftom, zbog čega su odluke najvećih svjetskih proizvođača da smanje proizvodnju kako bi podržali cijene potpuno razumljive.

Nakon dvosedmičnog rasta, cijene nafte su sada više nego što su bile na početku ove godine. Na londonskom tržištu, cijena barela je u plusu za više od pet odsto u odnosu na početak godine, dok je na američkom tržištu rast iznosio gotovo devet odsto.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA