Britanska vlada će povećati plate u javnom sektoru

Britanska vlada prihvatila je zahtjev za povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru, kako bi okončala brojne štrajkove, uključujući i petodnevni štrajk ljekara koji je danas počeo.

Premijer Riši Sunak potvrdio da je vlada prihvatila preporuke tijela za reviziju plata, tako da će pripadnicima policije plata biti povećana sedam odsto, nastavnicima 6,5 i mladim ljekarima šest odsto, prenosi AP.

Sunak je kazao da je ova ponuda, koja se neće finansirati iz novog zaduživanja, konačna i da više neće biti diskusije o tom pitanju.

„Nećemo pregovarati ponovo i nikakvi štrajkovi neće više promijeniti našu odluku“, poručio je Sunak.

Dodao je da su lideri prosvetnih sindikata pristali na obustavu štrajka, međutim, pitanje je kako će reagovati ostali sindikati na postavljeni ultimatum.

Mladi ljekari, koji su jutros počeli štrajk stojeći u redovima ispred bolnica, tražili su povećanje plata od 35 odsto, kako bi im se vratile na nivo iz 2008, kada se uzme u obzir inflacija.

Britanija se, poput mnogih drugih zemalja, bori sa inflacijom prvi put u više godina. Cijene su prvo skočile zbog prekida u lancima snabdijevanja izazvanim pandemijom koronavirusa i potonjom agresijom Rusije na Ukrajinu, što je u nebo lansiralo cijene energenata i hrane.

Mada je inflacija u blagom padu u odnosu na maksimum i iznosi 8,7 odsto, daleko je viša od dva odsto, što je kao cilj zacrtala Banke Engleske.

Izvor: N1

Foto: Beta

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA