Brisel i Strazbur: Pretresi u prostorijama Evropskog parlamenta zbog ruskog miješanja u evropske izbore

Belgijski istražitelji pretresli su prostorije Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu, u okviru istrage o ruskom miješanju u evropske izbore, potvrdile su vlasti u Belgiji.

Kako izvještavaju mediji u Belgiji, pretresi su obavljeni u kancelariji jednog saradnika u Evropskom parlamentu u Briselu, kao u u njegovoj kući u briselskom naselju Skarbek.

Pretres u francuskom gradu Strazburu, kako javljaju lokani mediji, urađen je na zahtjev belgijskog istražnog sudije i u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (Eurojust), kao i francuskim pravosudnim organima.

Ovaj pretres je izvršen u kancelariji istog saradnika Evropskog parlamenta. Iako nema podataka o kojem „saradniku“ je riječ, pojedini mediji spominju da se radi o osobi koja je zaposlena u kabinetu jednog zastupnika iz krajnje desničarske partije.

Pretresi su povezani sa takozvanim slučajem „Russia gate“, gdje su poslanici Evropskog parlamenta plaćeni da promovišu rusku propagandu preko sajta Voice of Europe (Glas Evrope).

„Postoje indicije da je dotični službenik Evropskog parlamenta odigrao značajnu ulogu u tome“, saopštili su belgijski organi za sprovođenje zakona.

Ovaj medij je sankcionisan od Evropske unije u poslednjem paketu restriktivnih mjera koji je usvojen tokom maja.

foto:envato

NIKŠIĆ PROGNOZA