Borelj: Znate koliko je Zapadni Balkan važan za EU

Znate koliko je Zapadni Balkan važan za EU. Mnoge države su angažovane u regionu, a pojedine države Zapadnog Balkana su kandidati za članstvo u EU. Dakle stabilnost, prosperitet i usklađivanje sa spoljnom politikom su za nas od suštinske važnosti, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj u Briselu, gdje se nalazi na sastanku ministara NATO.

„Dozvolite da naglasim saradnju između EU i NATO na Kosovu i sjeveru Kosova. Naša misija EULEKS je tamo, radi u tijesnoj saradnji sa KFOR-om i doživljava teške momente. Nastavićemo da osiguravamo bezbjednost i stabilnost u tom dijelu Kosova i na granici sa Srbijom. EULEKS ima važnu ulogu u tome, koji sprovodi godinama i nastaviće da je sprovodi. Pozivamo i Srbiju i Kosovo da povećaju sopstvenu želju da postignu sporazum kako bi račšistili svoj EU put“, rekao je Borelj.

U BiH EU ima misiju ALTHEA, koja je „naša vodeća misija na Zapadnom Balkanu“, rekao je.

„To je veoma duga misija i mandat koji joj je nedavno ponovo produžen je jasan dokaz koliko je važnosti međunarodna zajednica dala našoj ALTHEA misiji. Moramo da zatražimo od ljudi u BiH da izbjegavaju bilo kakvo ponašanje koje vodi ka razdvajanju, već da udruže snage i iskoriste prednost ovog geopolitičlkog trenutka kada proširenje postaje ključno pitanje za budućnost EU i budućnost država Zapadnog Balkana“, rekao je Borelj.

Dakle, naglasio je, „dobro je EU povećati svoju saradnju sa NATO svuda, a posebno u okviru misija EULEX i ALTHEA“.

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents