Borelj: EU radi na oslobađanju švedskog diplomate

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj potvrdio je da je švedski diplomata Johan Floderus više od 500 dana pritvoren u Iranu i da Evropska unija (EU) radi na njegovom oslobađanju.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Borelj je kazao da na tome rade on lično, njegov cijeli tim na svim nivoima i evropske institucije u bliskoj saradnji sa švedskim vlastima, koje imaju prvu odgovornost za konzularnu zaštitu.

Dan ranije, Švedska i EU izvijestile su da je 33-godišnji Šveđanin priveden u posljednjem poznatom slučaju stranca koji je tamo priveden usred političkih napetosti sa Zapadom.

Ni Stokholm ni Brisel nijesu naveli ime pritvorene osobe, ali je Njujork Tajms, citirajući diplomatske izvore, identifikovao Floderusa kao diplomatu iza rešetaka.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani rekao je u ponedjeljak da ne zna za taj slučaj.

Međutim, Ministarstvo obavještajne službe navelo je da je švedski državljanin bio na listi „osumnjičenih“ jedinice za protivšpijunažu zbog „sumnjivog ponašanja i komunikacije“ tokom prethodnih putovanja u Iran.

Bezbjednosne snage Irana privele su oko 40 stranih državljana tokom nemira u zemlji, često bez navođenja optužbi.

Odnosi Teherana i Stokholma su posljednjih mjeseci dodatno zategnuti nakon što je jedan muškarac u julu zapalio Kuran, ispred džamije u švedskoj prijestonici.

U znak protesta, Iran se suzdržava od slanja novog ambasadora u Švedsku.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA