Borelj: EU finalizuje 12. paket sankcija Rusiji

Zvaničnici Evropske unije dovršavaju „posljednje detalje“ predloženog 12. paketa sankcija Rusiji koji će uključivati zabranu trgovine dijamantima, izjavio je u ponedeljak 13. novembra visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je rekao da bi Evropska komisija, izvršna vlast EU, mogla da odobri predloženi paket u srijedu. Potom bi otišao u Savjet EU, koji se sastoji od 27 zemalja članica bloka, na raspravu i odobrenje.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, EU je već primijenila 11 paketa sankcija protiv Moskve kako bi umanjila sposobnost Kremlja da finansira rat. Mjere obuhvataju različite sektore i oko 1.800 pojedinaca i entiteta.

– Ovaj dvanaesti paket će uključivati… nove zabrane izvoza, među njima… dijamante, akcije pooštravanja gornje granice cijena nafte, kako bi se smanjio prihod koji Rusija dobija od prodaje svoje nafte – ne nama već drugima – (i) borba protiv zaobilaženja sankcija – rekao je Borelj novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Diplomate EU izjavile su za Rojters prošle nedjelje da je blok od 27 zemalja čekao zeleno svjetlo G7 da nastavi sa zabranom dijamanata. Zvaničnik EU je rekao da je tajming za prijedlog Evropske komisije, o kojem će potom raspravljati 27 vlada EU, „početak sljedeće nedjelje“.

– Završavamo posljednje detalje ovog paketa – istakao je Borelj.

Foto: envatoelements

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA