Bivša potpredsjednica EP više nije u kućnom pritvoru

Belgijski sudija odlučio je u četvrtak ukinuti kućni pritvor Evi Kaili, bivšoj potpredsjednici Evropskog parlamenta, saopštilo je savezno tužilaštvo.

Kaili, koja je izgubila mjesto potpredsjednice nakon jednog od najvećih korupcionih skandala u istoriji Evropskog parlamenta, može skinuti svoju elektronsku nanogicu, rekao je za “Anadoliju” Erik Van Dujse, šef komunikacija u kancelariji tužilaca.

“Ta mjera više nije potrebna za nastavak istrage”, rekao je Dujse, dodajući da je bivša potpredsjednica parlamenta sada slobodna pod sudskim nadzorom.

Kali, ključna osumnjičena u slučaju korupcije u EU, stavljena je u kućni pritvor sredinom aprila nakon što je provela četiri mjeseca u zatvoru.

EU je potresen korupcionim skandalom nakon što je Kailijevu 9. aprila uhapsila belgijska policija pod optužbom za korupciju.

Kaili (44), iz grčke stranke lijevog centra Pasok-Kinal i jedna od 14 potpredsjednica Evropskog parlamenta, uhapšena je nakon što je njena kuća pretražena zbog optužbi za korupciju u koju je navodno upleten Katar, koji je optužen da je plaćao Kaili da lobira za interese zalivske države.

Takođe, do 1.5 miliona eura u gotovini zaplijenila je belgijska policija u desetinama kućnih i kancelarijskih pretraga. Osim toga, zaplijenjeni su i parlamentarski računari radi zaštite važnih podataka.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: AP

NIKŠIĆ PROGNOZA