Bijela kuća optužila Maska da promoviše antisemitizam

Američka Bijela kuća optužila je danas Ilona Maska da je u svojoj objavi na društvenoj mreži Iks (X) promovisao antisemitizam i rasizam.

Mask je jednom korisniku koji je na Iks-u napisao da Jevreji podstiču „mržnju prema bijelcima“ odgovorio da „govori potpunu istinu“.

Bijela kuća ističe da objava zagovara „teoriju zavjere“, popularna među bijelim nacionalistima, koja tvrdi da Jevreji imaju tajni plan da izazovu ilegalne migracije u zapadne zemlje.

Ovom teorijom vodio se napadač na sinagogu u Pitsburgu 2018. godine koji je ubio 11 osoba.

„Neprihvatljivo je ponavljati gnusnu laž koja je dovela do najsmrtonosnijeg čina antisemitizma u američkoj istoriji“, rekao je u saopštenju portparol Bijele kuće Endrju Bejts povodom ovog napada.

Mask je takođe napisao da udruženje koje se bori protiv antisemitizma Anti-Defamation Liga (ADL) „nepravedno napada Zapad iako većina na Zapadu „podržava Jevreje i Izrael.

„To je zato što oni ne mogu, prema sopstvenim principima, da kritikuju manjinske grupe koje predstavljaju glavnu prijetnju“ jevrejskom narodu, dodao je on.

ADL je jedna od nevladinih organizacija koja osuđuje primjetan porast dezinformacija i homofobičnih i rasističkih uvreda na Iksu, pošto su se pravila moderacije tamo promijenila dolaskom Maska.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA