Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u izbore za Evropski parlament 2024.

Belgijski tužitelji istražuju moguće miješanje Rusije u predstojeće izbore za Evropski parlament nakon saznanja koja su primili od obavještajnih službi, rekao je 12. aprila premijer Alexander De Croo.

Istražitelji, rekao je De Croo, otkrili su da ruske skupine guraju proruske kandidate kako bi oslabili podršku EU-a Ukrajini u borbi protiv ruske invazije pokrenute prije dvije godine.

“Cilj je da se za Evropski parlament izabere što više proruskih kandidata i time osnaži proruska retorika u toj instituciji. Oslabljenja evropska podrška Ukrajini služi Rusiji na bojnom polju”, rekao je De Croo.

Dodao je da je istraga pokrenuta nakon što su češke vlasti otkrile da ruski agenti, aktivni u Bruxellesu, nastoje steći uticaj i platiti zastupnicima da promiču prorusku agendu.

Iako je umiješanost Rusije u evropske izbore uočena u Belgiji, Croo napominje da isplate gotovine nisu tako realizirane.

Zapad optužuje Rusiju da pokušava okrenuti javno mnijenje tokom izbornih kampanja, no Rusija to odlučno opovrgava.

Uoči evropskih izbora u junu, stranke koje kritiziraju podršku EU-a Ukrajini uključuju francusko Nacionalno okupljanje, austrijsku Slobodarsku stranku i njemački AfD za koje se prognozira da će dobiti više glasova nego na izborima prije pet godina.

De Croo je rekao da je zatražio hitan sastanak Agencije EU-a za saradnju u pravosuđu (Eurojust). Također smatra da bi slučaj trebao kazneno goniti Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF).

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA