Baka ubijenog tinejdžera pozvala na prekid nemira u Francuskoj

Nakon pet dana nemira širom Francuske baka tinejdžera kojeg je policija ubila u predgrađu Pariza pozvala je na smirivanje situacije.

Nadia, baka sedamnaestogodišnjeg Nahela, rekla je da demonstranti koriste smrt njenog unuka kao izgovor za izazivanje nereda i da njihova porodica želi mir.

“Nahel je mrtav. Moja kćerka je izgubljena… ona više nema život”, rekla je Nadia za BFM TV.

“Nemojte uništavati škole, nemojte uništavati autobuse… Govorim im [demonstrantima] da prestanu.”

Više od 40 policajaca povrijeđeno je širom Francuske tokom pete noći protesta, a uhapšeno je više od 700 ljudi, saopšteno je u nedjelju, 2. jula iz francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Demonstranti su se sukobili u nedjelju rano ujutru sa policijom u Marseju, dok je tokom noći uhapšeno 56 osoba, saopštila je policija.

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se kako policija pokušava da rastera demonstrante bacajući suzavac, prenosi BBC.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanen (Gérald Darmanin) je na Tviteru pohvalio policiju jer je sprovela “odličnu akciju koja je dovela do mirnije noći”.

Gradonačelnik francuskog grada Lail le Roz Vinsent Žanbrun (Vincent Jeanbrun) objavio je na Tviteru da su demonstranti napali njegovu kuću i da su povrijeđeni njegova supruga i dijete, prenosi BBC.

Prema njegovim riječima, on je tokom napada bio u kancelariji, a nepoznati napadači su pokušali da upadnu u kuću i da je zapale.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu o pokušaju ubistva.

Oko 45.000 policajaca raspoređeno je širom države.

Ukupno 1.311 ljudi privedeno je prethodnu noć u Francuskoj.

Francuski mediji javljaju da su sukobi između velike grupe demonstranata i policije trajali više od sat vremena.

U Parizu je veliki broj policajaca viđen duž kultnih Jelisejskih polja.

Francusku od utorka potresaju nasilje, uništavanje i sukobi građana s vlastima poslije smrti tinejdžera arapskog porijekla kojeg je tokom saobraćajne kontrole ubio policajac jer je odbio da stane.

Prema podacima francuskog MUP-a, od početka nemira izgrednici su zapalili oko 3.300 automobila, dok je oštećen veliki broj stambenih i zgrada raznih državnih službi.

Uhapšeno je oko 2.400 ljudi, uglavnom maloljetnika.

Izvor: Agencije

Foto: AP

NIKŠIĆ PROGNOZA