Bajdenov sin optužen za utaju poreza i ilegalno posjedovanje oružja

Sin američkog predsjednika Džoa Bajdena, Hanter optužen je za neplaćanje saveznog poreza na dohodak i ilegalno posjedovanje oružja te je postigao sporazum s Ministarstvom pravosuđa, navodi se u pismu podnesenom Okružnom sudu SAD-a u Delaveru.

Kao dio sporazuma, objavljenog u utorak, Hanter Bajden će se izjasniti krivim za poreske prekršaje i očekuje se da će postići dogovor s tužiocima o optužbi za kazneno djelo ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja kao korisnik droga. Pomalo je neobično riješiti savezni kazneni slučaj u isto vrijeme kada se optužnica podnese na sudu, iako to nije potpuno nečuveno.

Dogovor završava dugotrajnu istragu Ministarstva pravosuđa o Bajdenovom drugom sinu, koji je priznao da se bori s ovisnošću nakon smrti njegovog brata Beaua Bajdena 2015. godine. Takođe se sprječava suđenje koje bi danima ili sedmicama stvaralo uznemiravajuće naslove za Bijelu kuću koja se snažno trudila držati podalje od Ministarstva pravosuđa.

Kristofer Klark, advokat mlađeg Bajdena, rekao je u izjavi kako je on shvatio da je petogodišnja istraga sada riješena.

„Znam da Hanter vjeruje da je važno preuzeti odgovornost za ove greške koje je napravio tokom perioda nemira i ovisnosti u svom životu. Raduje se nastavku oporavka i kretanju naprijed“, rekao je Klark.

Vijest dolazi u trenutku kada republikanci u Kongresu sprovode vlastite istrage o gotovo svakom aspektu poslovanja Hantera Bajdena, uključujući ispitivanje stranih plaćanja i drugih aspekata njegovih finansija. Takođe dolazi nekoliko dana nakon što je protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa podignuta optužnica u 37 tačaka zbog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima na njegovom imanju u Floridi, što je slučaj s još dramatičnijim političkim implikacijama.

Džo Bajden takođe se suočio s pitanjima o poslovanju svog sina i zavisnosti o drogama.

Optužba za oružje navodi da je Hanter Bajden posjedovao pištolj, Colt Cobra 38 special, uprkos tome što je znao da je bio zavisnik 11 dana u oktobru 2018. Tačka uključuje maksimalnu kaznu do 10 godina zatvora, ali Ministarstvo pravosuđa kaže da je Hanter Bajden postigao predsudski sporazum o toj optužbi. Sve pojedinosti nisu odmah dostupne.

Bijela kuća nije odmah komentarisala slučaj, prenosi „TimesOfIsrael“.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Screenshot/Tviter

NIKŠIĆ PROGNOZA