Bajden: Svakodnevno vodim razgovore o oslobađanju Hamasovih talaca

Američki predsjednik Džo Bajden je rekao da je uključen u svakodnevne razgovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas, te da vjeruje da će do toga doći.

„Držite se, stižemo“, rekao je Bajden u Bijeloj kući, kada su ga novinari pitali šta bi bila njegova poruka članovima porodica talaca.

Bajden je istakao da svakodnevno razgovara sa stranama uključenim u pregovore oko mogućeg oslobađanja talaca, ali nije htio dati detalje.

Militanti Hamasa, grupe koja su SAD i EU označile kao terorističku, prešli su granicu iz Gaze u Izrael 7. oktobra, te tom prilikom ubili oko 1.200 ljudi i uzeli oko 240 talaca, kako tvrde izraelski zvaničnici.

Do danas, oslobođena su samo četiri taoca.

U saopštenju Bijele kuće objavljenom u nedjelju, Bajden je „nedvosmisleno“ osudio Hamasovo držanje talaca, među kojima se nalazi i mnogo male djece, a jedno od njih je i trogodišnji američki državljanin čiji roditelji su ubijeni u napadu 7. oktobra.

Porodice Izraelaca koji su u zatočeništvu Hamasa u Pojasu Gaze su u utorak započeli petodnevni marš od Tel Aviva do Jerusalima, da traže od vlasti da se više potrude da bi obezbjedili njihovo oslobađanje.

U Vašingtonu, pristalice Izraela su planirale „Marš za Izrael“ kasnije tokom utorka, nakon velikih protesta širom SAD i svijeta, protiv izraelske vojne kampanje u Gazi.

Izraelsko bombardovanje Gaze je usmrtilo više od 11.000 Palestinaca, od čega je oko 40% djece, kako tvrde zdravstveni zvaničnici teritorije pod vlašću Hamasa.

Rojters je prošle sedmice objavio da Katar, gdje je bazirano nekoliko političkih lidera Hamasa, igra ulogu posrednika između Hamasa i izraelskih zvaničnika po pitanju talaca.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA