Bajden šalje vojsku na granicu sa Meksikom

Sjedinjene Američke Države šalju 1.500 vojnika na granicu sa Meksikom, pošto se očekuje pojačani dolazak migranata poslije 11. maja, kada se ukinu restrikcije uvedene zbog kovida.

Vojska će biti podrška Carinskoj i pograničnij službi oko 90 dana, naveo je portparol Pentagona brigadni general Pet Rajder, prenosi Glas Amerike.

Više od dvije godine federalna administracija je držala na snazi mjere koje je uveo prethodni predsjednik Donald Tamp na južnoj granici, koje su se odnosile na zaštitu javnog zdravlja, pod imenom Član 42.

Pravila su dopuštala da Amerika može brzo da vraća migrante u njihove zemlje porekla ili u meksičke gradove na granici.

Član 42 počeo je da se primjenjuje u martu 2020. i od tada su migranti izbacivani iz zemlje više od 2,7 miliona puta. Administracija je 1. aprila 2022. najavila da će se primena tog pravila obustaviti 23. maja prošle godine, ali je 19 saveznih država na čijem čelu su republikanci bilo protiv ukidanja i raznim sudskim postupcima održali su taj član na snazi.

U januaru ove godine, kada je počeo da se smanjuje broj slučajeva i smrti od kovida, federalna administracija je najavila da će se vanredna situacija okončati 11. maja, čime će se ukinuti i vanredne mjere, uključujući i Član 42.

Da bi ostale na snazi, kako navode oni koji se bore za prava imigranata, Bajdenova administracija bi morala da napravi novi Član 42 ili da preinači odluku o ukidanju vanrednog stanja 11. maja.

Američki imigracioni zvaničnici procjenjuju da će se poslije 11. maja dolazak migranata na granicu povećati na 10.000 do 13.000 ljudi dnevno, sa sadašnjih 5.000 do 8.000.

Izvor: N1

Foto: AP

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA