Bajden: Nijedna nacija ne može sama odgovoriti na izazove današnjice

Nijedna nacija ne može sama odgovoriti na izazove današnjice, kazao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden na zasijedanju Generalne skupštine UN.

„SAD traže sigurniji, prosperitetniji, pravedniji svijet za sve ljude, jer znamo da je naša budućnost povezana s vašom“, rekao je Bajden okupljenim svjetskim liderima.

On je ponovio podršku Ukrajini u odbrani od ruske invazije i pozvao zemlje UN-a da se zajedno suprotstave Rusiji.

Već drugu godinu zaredom, kaže, ovaj skup je zamračen sjenom rata, koji je bez provokacija izazvala Rusija.

„Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dozvoliti joj da brutalizuje Ukrajinu bez posljedica. Ali, ja vas pitam: ako odustanemo od osnovnih principa Povelje UN-a kako bismo umirili agresora, može li bilo koja država članica biti sigurna da je zaštićena? Ako dozvolimo da se Ukrajina rascijepi, da li je nezavisnost bilo koje nacije sigurna? Odgovor je ne“, kazao je Bajden.

Dodao je da se mora suprotstaviti toj „goloj agresiji“ danas, kako bi se odvratili drugi potencijalni agresori sjutra.

„Zato će SAD zajedno sa našim saveznicima i partnerima širom svijeta nastaviti stajati uz hrabri narod Ukrajine dok brane svoj suverenitet i teritorijalni integritet – i svoju slobodu“, dodao je Bajden.

U svom govoru se osvrnuo i na klimatske promjene, te vještačku inteligenciju.

„Od prvog dana moje administracije, SAD su tretirale klimatske promjene kao egzistencijalnu prijetnju koju ona predstavlja ne samo za nas, već za cijelo čovječanstvo“, rekao je američki predsjednik.

Govoreći o vještačkoj inteligenciji, rekao je da „mora biti sigurna“ prije nego što bude puštena u javnost.

Bajden kaže da vlade treba da upravljaju tom tehnologijom – a ne obrnuto.

„Moramo biti sigurni da koristimo ove alate kao priliku, a ne kao oružje ugnjetavanja“, rekao je Bajden.

Dotakao se i odnosa SAD sa Kinom.

„Kada je u pitanju Kina, želim da budem jasan i dosljedan. Nastojimo da odgovorno upravljamo konkurencijom između naših zemalja kako ne bi došlo do sukoba“, poručio je američki predsjednik.Lideri američkih rivala Kine i Rusije, te saveznika Velike Britanije i Francuske nisu prisutni na ovoogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN.

Među liderima iz najmanje 145 zemalja koji prisustvuju godišnjem sastanku nema predsjednika američkih rivala Kine i Rusije, te saveznika Velike Britanije i Francuske.

Njih predstavljaju visoki zvaničnici, što znači da su SAD jedina stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a čiji je najviši lider prisutan, prenosi Glas Amerike.

Foto: EPA – EFE

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA