Bajden: Kandidujem se jer Tramp želi da uništi demokratiju

Najstariji američki predsjednik ikada Džo Bajden, rekao je da razumije fokus na svoje godine, ali da se kandidovao za reizbor jer je Donald Tramp želi da „uništi“ američku demokratiju, prenosi AFP.

Ovaj 80-godišnjak obično izbjegava pitanje starosti, ali se pozabavio tim tokom prikupljanja sredstava u pozorištu na Brodvej u Njujorku, rekavši da mu je njegovo iskustvo pomoglo da se nosi sa krizama poput Ukrajine i kovida.

„Čini se da je mnogo ljudi fokusirano na moje godine. Shvatam, vjerujte mi, znam to više od ikoga. Kandidujem se jer je demokratija u pitanju, jer je 2024. demokratija ponovo na glasanju. I neka nema sumnje: Donald Tramp i njegovi MAGA republikanci odlučni su da unište američku demokratiju“, istakao je Bajden.

Demokrata je dodao da se neće „klanjati diktatorima“ i optužio Trampa – čiji je slogan „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ (Make America Great Again – MAGA) – da je to učinio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da američki glasači imaju zabrinutost zbog Bajdenovih godina uoči vjerovatnog revanša sljedeće godine protiv Trampa, kojeg je pobijedio 2020.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA