Azerbejdžan postavio kontrolni punkt prema Jermeniji

Azerbejdžanske vlasti saopštile su da su postavile prvi kontrolni punkt na ulazu u koridor Lačin, jedini put koji povezuje Jermeniju sa spornim regionom Nagorni-Karabahom.

„Danas u 12.00 po lokalnom vremenu postavljen je kontrolni granični punkt na teritoriji Azerbejdžana, na ulazu na put Lačin-Hankendi“, saopštile su vlasti i dodale da je to odgovor na sličnu odluku jermenskih vlasti.

Takva mjera je uvedena „kako bi se spriječio ilegalni prevoz radne snage, oružja i mina sa teritorije Jermenije za ilegalne formacije jermenskih ‘razbojnika’ na teritoriji Azerbejdžana“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana navelo da će postavljanje kontrolnog punkta „poslužiti transparentnosti kretanja i vladavini zakona“.

O toj odluci su obaviještene ruske mirovne snage, raspoređene u regionu.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha. Sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda snaga Azerbejdžana. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života.

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA