Australija se protivi američkom zahtjevu za ekstradiciju Asanža

Australijski premijer Entoni Albanez je danas izjavio da se njegova vlada „snažno“ protivi krivičnom gonjenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Asanž je osnivač neprofitne izdavačke i medijske organizacije „Vikiliks“ (WikiLeaks) koja je objavila povjerljiva američka i druga dokumenta koja su joj dali anonimni izvori.

Asanž (52), državljanin Australije, u Velikoj Britaniji se bori da ne bude izručen u SAD gdje je optužen za špijunažu.

„Ovo je trajalo predugo. Što je dosta – dosta je. Ostajemo pri veoma čvrstom stavu prema američkoj vladi i nastavićemo tako“, rekao je Albanez.

Albanezeova vladajuća Laburistička partija lijevog centra od pobjede na izborima 2022. tvrdi da bi SAD trebalo da prestanu da traže Asanža.

Američki državni sekretar Entoni Blinken usprotivio se stavu Australije u subotu tokom posjete, rekavši da je Asanž optužen za „veoma ozbiljno kriminalno ponašanje“ zbog objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata prije više od jedne decenije.

„Razumijem zabrinutost i stavove Australijanaca. Mislim da je veoma važno da naši prijatelji ovde razumiju našu zabrinutost u vezi sa ovim pitanjem“, rekao je Blinken novinarima.

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA