Australija: Referendum 14. oktobra o priznanju domorodaca

Australijski premijer Entoni Albanes rekao je da će stanovnici te zemlje 14. oktobra izaći na referendum o ustavnoj promjeni kojom bi se priznali domorodački narodi.

Cilj referenduma je dati Aboridžinima i Otočanima Toresovog prolaza mogućnost da unutar parlamenta savjetuju vladu o pitanjima koja se odnose na njihove zajednice.

Do referenduma je šest sedmica na kojem će Australijanci morati da odgovore podržavaju li ustavnu promjenu kojom bi se uspostavio Glas, odnosno domorodačko tijelo koje će savjetovati vlasti o pitanjima koja ih muče.

Dvostruka većina je potrebna da bi se omogućile ustavne promjene.

Prema australijskoj izbornoj komisiji, to znači da je potrebno dobiti više od 50 odsto glasova za, ali i da se većina birača tako mora izjasniti u najmanje četiri od šest australijskih saveznih država.

Albanes je datum referenduma objavio na konferenciji za medije u saveznoj državi Južnoj Australiji koja bi mogla i odrediti ishod referenduma.

„Tog dana će svaki Australijanac imati generacijsku priliku okupiti našu zemlju“, rekao je premijer.

Domoroci čine 3,8 odsto populacije od ukupno 26 miliona ljudi u Australiji.

Zagovornici promjene ustava tvrde da će to pomoći da se poprave narušene veze s aboridžinskom zajednicom i ujediniti naciju, kao i da će se savjetodavno tijelo moći baviti poboljšanjem domorodačkog zdravlja, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja.

Protivnici, pak, tvrde da će to uzrokovati podjele među Australijancima, kao i da će se dati pretjerana moć savjetodavnom tijelu.

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA