Asad okrivio Erdogana za porast nasilja u Siriji

Sirijski predsjednik Bašar Asad okrivio je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana za porast nasilja u Siriji i insistirao na povlačenju turskih snaga iz svoje zemlje.

„Terorizam u Siriji je napravljen u Turskoj“, rekao je Asad u intervjuu za Skaj Nujuz Arabija.

Turska podržava oružane opozicione grupe koji pokušavaju da uklone Asada sa vlasti i izvršila je tri velika upada u sjevernu Siriju od 2016. godine. Turske snage kontrolišu djelove sjeverne Sirije.

Asad, koga podržavaju Rusija i Iran, uspio je u poslednjih nekoliko godina da povrati većinu teritorija uz pomoć svojih saveznika i da preokrene tok rata u svoju korist. Sirijski pobunjenici i opozicione snage koje podržava Turska sada drže samo mali sjeverozapadni dio Sirije, gdje su borbe i nasilje i dalje trajale. Asad je demantovao i glasine o mogućem sastanku između njega i Erdogana uprkos sastancima ministara odbrane i spoljnih poslova Turske i Sirije radi obnavljanja zategnutih veza, a koji je organizovan uz rusko i iransko posredovanje.

Damask smatra da Ankara mora da predloži vremenski raspored povlačenja turskih trupa iz Sirije u cilju normalizacije odnosa. U maju su se ministri složili da postave „mapu puta“ za poboljšanje odnosa. Poslednjih mjeseci Sirija je poboljšala odnose sa nekim zemljama koje su podržavale opoziciju od izbijanja građanskog rata u zemlji 2011. godine.

Tako je prvi put posle više od decenije, Asad učestvovao na samitu Arapske lige u maju, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija. Međutim, SAD se protive normalizaciji sa Damaskom bez političkog rješenja sukoba.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA