Američki ratni brod oborio 14 dronova iznad Crvenog mora

Američki ratni brod oborio je u subotu 14 navodno napadačkih bespilotnih letjelica iznad Crvenog mora, a razarač Kraljevske mornarice oborio je drugu bespilotnu letjelicu koja je gađala komercijalne brodove, saopštile su britanska i američka vojska i prenio Associated Press.

Huti pobunjenici u Jemenu izveli su niz napada na plovila u Crvenom moru, jednoj od najprometnijih pomorskih ruta na svijetu, i lansirali bespilotne letjelice i projektile ciljajući Izrael, dok rat Izraela i Hamasa prijeti širenjem.

Središnje zapovjedništvo SAD-a saopćilo je da je razarač USS Carney „uspješno djelovao protiv 14 bespilotnih letjelica“ lansiranih s područja Jemena pod kontrolom Hutija.

Dronovi su „oboreni bez oštećenja brodova u tom području ili prijavljenih povreda“, objavilo je Centralna komanda.

Britanski ministar obrane Grant Shapps rekao je da je brod HMS Diamond ispalio projektil Sea Viper i uništio dron koji je „ciljao trgovačke brodove“. Noćna akcija prvi je put da je Kraljevska mornarica oborila vazdušnu metu od Zaljevskog rata 1991.

Šaps je rekao da napadi jemenskih Huti pobunjenika na komercijalne brodove u globalnoj trgovačkoj arteriji „predstavljaju izravnu prijetnju međunarodnoj trgovini i pomorskoj sigurnosti“.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano odbijanju ovih napada kako bi zaštitilo slobodan protok globalne trgovine”, rekao je u izjavi.

HMS Diamond poslat je u regiju prije dvije sedmice kao sredstvo odvraćanja, pridruživši se brodovima iz SAD-a, Francuske i drugih zemalja.

Globalni brodski prevoz postao je meta tokom rata između Izraela i Hamasa, koji poput Hutija podržava Iran.

Huti pobunjenici rekli su da su u subotu ispalili baraž bespilotnih letjelica prema lučkom gradu Eilatu u južnom Izraelu.

Objava je uslijedila nekoliko sati nakon što su egipatski državni mediji izvijestili da je egipatska protivvazdušna odbrana oborila „leteći objekat“ u blizini egipatskog ljetovališta Dahab na Crvenom moru.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA