Američka „crna lista“ proširena sa još četiri ruska oligarha

Američko ministarstvo finansija dodalo je osnivače Alfa banke, ruske tajkune Mihaila Fridmana i Petra Avena na listu sankcija.

U saopštenju se navodi da su na listu dodana još dva ruska oligarha, Kan i Aleksej Kuzmičev, koji su većinski akcionari holding kompanije Alfa-Group, kao i Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika.

Četiri milijardera su pod evropskim, australijskim, kanadskim, švajcarskim i novozelandskim sankcijama koje su uvedene zbog bliskosti sa predsjednikom Vladimirom Putinom i zbog finansiranja tekuće agresije Kremlja na Ukrajinu.

„Bogate ruske elite trebale bi odbaciti ideju da mogu poslovati kao i obično dok Kremlj vodi rat protiv ukrajinskog naroda“, rekao je podsekretar financija Wally Adeyemo.

„Naša međunarodna koalicija će nastaviti da poziva na odgovornost one koji omogućavaju neopravdanu i ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu“, dodao je on.

Stavljanjem na sankcionisanu listu blokira se sva imovina sankcionisanih osoba koja se nalazi u Sjedinjenim Državama ili u vlasništvu ili pod kontrolom američkih osoba i mora se prijaviti OFAC-u, navodi se u saopštenju.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jednog ili više blokiranih osoba.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA