Američka administracija se priprema za obustavu rada

Vlada Sjedinjenih Američkih Država se priprema za obustavu rada koja će najvjerovatnije uslijediti za osam dana jer se kongresmeni i dalje nisu dogovorili oko budžeta za narednu godinu.

Kancelarija za upravljanje i budžet Bijele kuće preporučila je čelnicima saveznih agencija da ažuriraju svoje akcione planove u slučaju prestanka finansiranja, a pripremila je i nacrt pisma kojim će obavijestiti zaposlene o aktuelnoj situaciji, javlja The Washington Post.

Kako navodi američki list, obustava rada Vlade podrazumijeva da će milioni federalnih službenika i pripadnika vojske prestati primati plate, dok će mnogi od njih morati da se pojavljuju na poslu.

Bez saveznih programa pomoći

Istovremeno, biće zatvoreni neki nacionalni parkovi i muzeji, a na aerodromima širom Sjedinjenih Američkih Država doći će do novih poremećaja i kašnjenja, prenosi Tanjug.

Obustava rada Vlade uticaće i na najvažnije savezne programe pomoći, poput onog kojim se pomaže žrtvama smrtonosnih požara na havajskom Mauiju.

Do prestanka rada američke Vlade doći će ukoliko kongresmeni do kraja septembra ne budu usvojili budžet za narednu fiskalnu godinu.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA