Agenti FBI ubili čovjeka optuženog da je prijetio Bajdenu

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) ubili su čovjeka optuženog da je prijetio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefu Bajdenu, uoči njegovog dolaska u saveznu državu Jutu, prenosi Glas Amerike.

Specijalni agenti su pokušali da uruče nalog Kregu Delijuvu Robertsonu u domu u mjestu Provo, južno od Solt Lejk Sitija, kada je došlo do pucnjave oko 6.15 ujutru, navodi se u saopštenju FBI-a.

Robertson je u ponedjeljak na društvenim mrežama objavio da je čuo kako Bajden dolazi u Jutu i da planira da obuče kamuflažnu uniformu i „očisti prašinu sa snajperske puške kalibra 24 milimetra“.

U objavi je nagoviješteno da on zaista posjeduje snajper dugog dometa i brojna druga oružja, kao i kamuflažnu opremu, navodi se u sudskim dokumentima.

Robertson je takođe pomenuo „ubistvo predsjednika“ i uputio prijetnje okružnom tužiocu Menhetna Alvinu Bregu, američkom sekretaru za pravosuđe Meriku Garlandu i državnoj tužiteljki Njujorka Leticiji Džejms.

„Pravo je vrijeme za jedan ili dva atentata na predsjednika. Prvo Džo pa Kamala (potpredsjednica SAD)!!!”, tvrde nadležni da je Robertson napisao u objavi na Fejsbuku u septembru 2022. koja je uključena u podneske.

Robertsonov advokat nije odmah naveden u sudskim dokumentima. Nisu odmah objavljeni ni dalji detalji o pucnjavi, koju istražuje FBI.

Bajden se trenutno nalazi na proputovanju na zapadu SAD.

On je srijedu bio u Novom Meksiku, gdje je govorio u fabrici koja će proizvoditi vjetrogenerator. Kasnije tokom dana bi trebalo da odleti u Jutu.

Očekuje se da će u četvrtak posjetiti bolnicu za veterane kako bi razgovarao o zakonu kojim se proširuju beneficije za tu grupu stanovništva.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA