Agencija UN: Gazi je potreban otvoren prolaz za humanitarnu pomoć

Agencije Ujedinjenih nacija za palastinske izbjeglice (UNRWA) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvale su 24. oktobra na nesmetan dotok pomoći u Gazu, prenosi agencija Rojters.

„Pozivamo na nesmetan i kontinuiran protok humanitarne i medicinske pomoći u pojasu Gaze“, rekla je Tamara Alrifai, portparolka Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

Agencija UNRWA je saopštila da je dopremanjenje goriva koje nije stiglo u pojas Gaze zajedno s humanitarnom pomoći bilo ključno.

„Bez goriva, generatori ne mogu proizvoditi struju za bolnice, pekare i postrojenje za desalinizaciju vode“, rekla je Tamara Alrifai.

Kako prenosi Rojters, isporuka pomoći u Gazu preko prelaza Rafah iz Egipta počela je u subotu nakon intenzivnih diplomatskih napora, ali iz Agencije UN je saopšteno da to nije dovoljno da zadovolji potrebe 2,3 miliona stanovnika.

SZO je saopštila da su ljekovi i zdravstvena oprema dopremljeni u tri ključne bolnice u južnoj Gazi, ali da još uvijek treba da stigne do sjevera palestinske enklave, jednog od najgušće naseljenih mjesta na svijetu.

Regionalni direktor SZO za hitne slučajeve za regiju istočnog Mediterana Rick Brenan je rekao da je jedna trećina bolnica u Pojasu Gaze sada nefunkcionalna u vrijeme kada je medicinski teret ogroman.

„Apelujemo na sve one koji su u situaciji da donesu odluku ili da utiču na donosioce odluka da nam daju humanitarni prostor za rešavanje ove ljudske katastrofe“, rekao je Brenan.

Foto: ilustracija/ elements.envato

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA