Afrički lideri na hitnom samitu povodom puča u Nigeru

Lideri zapadnoafričkih zemalja sastaće se danas u Nigeriji kako bi razmotrili dalje korake i načine pritiska na vođe vojne hunte u Nigeru, u namjeri da ih primoraju da što prije u zemlji vrate ustavni poredak i demokratsku vlast.

Pučisti tvrde da se, u saradnji sa zapadnim zemljama, sprema vojna intervencija u glavnom gradu Niameju.

Šefovi 15 članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država i osmočlane Zapadnoafričke ekonomske i monetarne unije trebalo bi da se danas sastanu na hitnom samitu u Nigeriji.

Očekuje se da će suspendovati Niger iz svojih institucija, izolovati zemlju od regionalne centralne banke i finansijskog tržišta i zatvoriti granice.

Dok lideri susjednih afričkih zemalja traže načine da što prije vrate na vlast svrgnutog predsjednika Nigera Muhameda Bazuma, vojna hunta upozorava na mogućnost direktne vojne intervencije u glavnom gradu Nijameju.

„Cilj sastanka je da se odobri plan agresije na Niger kroz neposrednu vojnu intervenciju u Niameju, u saradnji sa drugim afričkim zemljama koje nisu članice i određenim zapadnim zemljama. Želimo još jednom da podsjetimo sve avanturiste na našu čvrstu riješenost da branimo svoju domovinu“, istakao je portparol hunte u saopštenju objavljenom na državnoj televiziji u subotu uveče.

Vođe hunte su pozvale građane glavnog grada da izađu na ulice u sedam sati po lokalnom vremenu i pokažu podršku novim liderima.  

Afrička unija dala ultimatum, EU i SAD prijete sankcijama

Vojni puč u Nigeru već su osudile susjedne afričke zemlje i međunarodni partneri koji su odbili da priznaju nove lidere i zahtijevaju da se predsjednik Bazum što prije oslobodi i vrati na vlast.

Za Bazuma se nije čulo još od četvrtka, kada je zatvoren u predsjedničkoj palati, iako ga Evropska unija, SAD i druge zapadne zemlje još priznaju kao legitimnog predsjednika.

Nakon hitnog sastanka u petak, Afrička unija je dala ultimatum vojsci da se vrati u kasarne i uspostavi ustavni poredak u roku od 15 dana.

Evropska unija je obustavila finansijsku podršku i bezbjednosnu saradnju sa Nigerom, dok i SAD prijete sankcijama i zahtijevaju momentalno oslobađanje svrgnutog predsjednika Bazuma.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken istakao je da ekonomsko i bezbjednosno partnerstvo SAD i Nigera, vrijedno više stotina miliona dolara, zavisi od demokratske vlade i ustavnog poretka.

Niger je prije vojnog puča važio za stabilnog i pouzdanog partnera Zapada u nestabilnom podsaharskom regionu Zapadne Afrike.

Zemlja je koja je primala najveću zapadnu pomoć i ključni partner Evropske unije u kontroli migracije iz podsaharske Afrike.

U nekoliko baza nalazi se oko 1.500 francuskih i 1.100 američkih vojnika, kao i više dronova kojima Amerikanci nadziru pripadnike afričkih podružnica Al Kaide i Islamske države.

Lideri puča proglasili su u petak generala Abdurahamana Tijanija za šefa države i potvrdili da je bivši predsjednik Muhamed Bazum zbačen. Ustav je suspendovan, a vlada raspuštena, objavila je na državnoj televiziji grupa vojnika, nakon što su zatočili predsjednika Bazuma u njegovoj palati.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA