15 migranata poginulo ove sedmice kod obala Tunisa i na granici s Alžirom

Najmanje 15 migranata pronađeno je ove sedmice mrtvo u blizini obale Tunisa i na granici s Alžirom, saopštile su danas vlasti Tunisa.

Zbog sve izraženijih napetosti u Tunisu, mnogi žitelji te zemlje žele da odu za Evropu, kao i stanovnici podsaharskih zemalja koji prolaze tuda.

Tuniška obalska straža izvukla je tijela 13 migranata u srijedu uveče i spasila ih još 25 kod lučkog grada Sfaksa, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje na sjeveru Afrike.

Sfaks je glavno polazište u Tunisu za ljude koji žele da odu u Evropu rizičnom plovidbom preko Sredozemnog mora. Najčešći cilj im je italijansko ostrvo Lampeduza.

U Sfaksu je takođe došlo do sukoba između lokalnog stanovništva i grupa migranata, pa su stotine njih deportovane u pustinjska područja na granici Libije i Alžira.

Pošto je međunarodna javnost negodovala zbog njihovih nevolja u toj opasnoj ničijoj zemlji, gdje su okruženi naoružanim graničarima, a bez osnovnih potrepština, tuniška organizacija Crvenog polumjeseca povela je ove sedmice akciju njihovog vraćanja na različita mjesta u Tunis. Međutim, ostaje nejasno šta će se s njima dalje dešavati.

Na tuniško-alžirskoj granici, dva migranta iz podsaharske Afrike pronađena su mrtva na dvije odvojene lokacije u regiji Hazoua, saopštio je lokalni sud.

Tamošnji izvještaji govore da je čak 30 migranata umrlo u tom području, a lokalni tužitelji otvorili su istragu.

Međunarodna organizacija za migracije saopštava da je 1.895 ljudi umrlo ili nestalo na putu iz sjeverne Afrike preko centralnog Sredozemlja u prvih šest mjeseci ove godine. Tokom cijele 2022. godine, ta cifra je iznosila 2.406.

Posrnula privreda Tunisa, s rastućim dugom, visokom inflacijom i nezaposlenošću, tjera sve više Tunižana i drugih Afrikanaca u Tunisu da krenu preko Sredozemnog mora put Evrope.

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com

NIKŠIĆ PROGNOZA