Živjela Republika!

Piše: Mina Gezović, novinarka RTV Nikšić

Kada se upale „svijetla pozornice“ i kad dođe taj trenutak da se sa iste obratite javnosti, onda ono, rečeno i izgovoreno, obavezuje, posebno ako govornik obnaša javnu funkciju. Oni, manje vični javnim nastupima često postanu žrtve vlastite neukosti, poput direktora OŠ „Bajo Pivljanin“, Milutuna Mirjačića, koji je, valjda, opijen emocijama zbog odluke Vlade Crne Gore da podrži rezoluciju o Srebrenici, rekao sve što mu je, u tom trenutku, bilo na srcu. To mu je donijelo krivičnu prijavu za povredu ugleda Crne Gore i inicijativu od Ministarstva prosvjete i nauke, upućenu Školskom odboru, za utvrđivanje odgovornosti za izrečeno, a nedovoljno „ispečeno“  tog, 22. maja, 2024. godine.

Samo dan ranije, ali 18 godina ranije, Crna Gora je na referendumu izglasala nezavisnost. Iako punoljetna u samostalnosti, dešava se, i to dosta često, da svjedočimo situacijama kada pojedinci (kažem pojedinci, jer su društvene anomalije i patologije, kada je riječ o javnom diskursu, još uvijek na nivou slučaja) ne znaju da je Crna Gora samostalna država ili zaborave taj istorijski „detalj“ ili su nepopravljivi nostalgičari.

Možda je samo pomodarstvo u pitanju? Možda se u svakom od navedenih „izgovora“ može tražiti razlog i za slučajnu, iliti namjernu opasku direktora Gimnazije „Stojan Cerović“, Dušana Kilibarde, koji je na svečanoj akadeniji, upiličenoj u čast najboljih učenika, više puta, u obraćanju javnosti, imenu Države dodao prefiks REPUBLIKA! Da li je u pitanju lapsus? Da je izrečeno jednom, možda! Da li je u pitanju retorička greška? Nije, jer je Kilibarda tekst imao u štampanom obliku.

Da li je u pitanju loše poznavanje istorije? Ako jeste, neznanju nije mjesto među najboljim gimnazijalcima!

Ako je negiranje Ustavom definisanog uređenja Države – onda na djelu ponovo imamo povredu ugleda Crne Gore!

Kakav god epilog bio, jedno je sigurno, gospodinu Mirjačiću će znatno laknuti pri saznanju da među kolegama ima istomišljenika, koji su stali u njegovu odranu tako što su pametno i gromoglasno ćutali. Da li će da oćute i gospodina Kilibardu, uz objašnjenje „sam pao, sam se ubio“? Ko to zna?!?

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici „Stav“nisu nužno i stavovi redakcije „Portala RTNK“)

foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA