„Neka cvjetaju svi cvjetovi, i oba pisma: I ćirilica i latinica“

piše:prof. dr Dragan Koprivica,redovni profesor univerziteta

Uvažavajući istoriju kulture Crne Gore i njenu realnost, treba pozdraviti odluku Univerziteta Crne Gore da prihvati inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta da se na svim univerzitetskim jedinicama postave table na ćiriličnom pismu.

        Da bi inicijativa bila precizna, a i zbog mogućih tendencioznih tumačenja s bilo koje strane, lično sam provjerio suštinu predloga, po kojem nije riječ o zamjeni latiničnih tabli, već o postavljanju, pored latiničnih, i ćiriličnih.

        Takvu izbalansiranu odluku treba pozdraviti jer će posle više godina i na svim jedinicama UCG ovim biti ispoštovane i tradicija i kultura Crne Gore u dijahronijskoj ravni, kroz vjekove. Ovu inicijativu pozdraviće svi kulturni poslenici i građani, kojima su arhetipske slike naše istorije, pisane čak većinski ćiriličnim pismom, prisutne u kolektivnom duhovnom biću.

        Odluka UCG da se, shodno potrebnoj dinamici, u dogledno vrijeme postave i ćirilične table, predstavlja mudar gest uvažavanja ne samo naše kulturne, nego, što treba posebno naglasiti, i naučne baštine.

Sa ćirilicom i latinicom zajedno, lakše ćemo i u Evropu, jer poštovanje svakog pisma predstavlja sastavni dio evropskih kulturnih vrijednosti i identiteta svake nacije.

Izborom g. Božovića za rektora, Univerzitet se vratio sebi, svojoj osnovnoj namjeni uz progresivnu akademsku klimu i isključivo bavljenje strukom i naukom. A to je i najbolji put daljeg razvoja visokog školstva Crne Gore uz poštovanje tradicije, istorijskog i jezikoslovnog pamćenja, daleko od svakog upliva politike u prosvjetne i naučne tokove.

Svakako, inicijativu o vraćanju ćiriličnih tabli, ravnopravno sa latiničnim, trebalo bi da prihvate i sve ostale državne institucije, jer u članu 13 Ustava Crne Gore stoji jasna odredba, i to upravo uz ovaj red riječi, kojim se nesumnjivo poštuju i istorijski tokovi: „Ćirilično i latinično pismo su ravnopravni.“

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici „Stav“nisu nužno i stavovi redakcije „Portala RTNK“)

foto:privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents