Zlato za juniorke: Crnogorke bez poraza do titule na B prvenstvu Evrope

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore osvojila je B prvenstvo Evrope. Naše juniorke dominirale su na šampionatu u Rumuniji, gdje su na sedam mečeva ostvarile isto toliko pobjeda.

Do zlatne medalje juniorke su stigle nakon pobjede protiv Češke (63:58) u dramatičnom finalu.

Čehinje su uspjele da pogode čak 13 trojki, a naša selekcija imala je prilično loš šut van linije 6,75 (1/23), ali je sjajnom odbranom uspjela da nadomjesti to i da u dramatičnom finišu stigne do pobjede. Na taj način selekcija koju već tri godine predvodi Petar Stojanović na idealan način započela je nastup u uzrastu do 18 godina, jer je dvije godine igrala u kategoriji kadetkinja, gdje je na dva šampiona Evrope B divizije upisala samo dva poraza. Iako godinu mlađe od svih, jer je naša reprezentacija uglavnom sastavljena od igračica 2007.godište, Crna Gora izborila je odmah A diviziju, a šampionat završili sa osvojenim peharom.

Češka je, inače, uspjela nakon koša Pilarove da stigne do +11 (21:10), ali su se naše juniorke serijom 10:0 brzo vratile, a nakon poena Jelene Bulajić u 17.minutu i do izjednačenja – 24:24. Crna Gora uspjela je i da preokrene, ali je Pilarova iz teške situacije sa zvukom sirene za kraj prvog poluvremena pogodila trojku za 31:31. Češka je u trećem periodu pogodila čak pet trojki i pred posljednjih 10 minuta imala vođstvo 50:45. Ipak, u 34.minutu Dragišić je donijela egal (51:51), a odmah zatim Bulajić pogodila dva bacanja za preokret – 53:51. Izuzetno bitan koš postigla je Anđela Rondović dva minuta prije kraja za 59:56, da bi Atina Radević na 1.17 prije isteka vremena donijela +5 (61:56). U ključnim momentima odigrale su naše juniorke vrhunsku odbranu, da bi zatim Radević stavila tačku na meč…

Jelena Bulajić izabrana je u idealnoj petorci šampionata, dobila je i nagradu MVP prvenstva, a na ovom meču bila je sjajna – 19 poena, uz 3 skoka. Atina Radević postigla je 18, uz 5 asistencija, dok je dabl dabl ponovo upisala Ljube Andrić – 15 poena, 12 skokova. Janja Dragišić postigla je 5, imala isto toliko skokova, uz 3 asistencije, Mila Bajčeta 4, Anđela Rondović 3, uz isto toliko uhvaćenih lopti.

Zlatni tim Crne Gore činile su još: Katarina Radulović, Valentina Vrcan, Anđela Rakočević, Daria Mandić, Anastasija Kasalica i Mila Mijušković.

foto: FIBA

NIKŠIĆ PROGNOZA