(VIDEO) Bilo jednom u Čileu: Nikšićani na krovu svijeta

Godina 1987. zlatnim slovima upisana je u istoriju jugoslovenskog reprezentativnog fudbala, kada je u Čileu osvojena titula svjetskog prvaka na prvenstvu za igrače do 21 godine.

U timu koji su činili igrači koji su kasnije napravili sjajne karijere poput Predraga Mijatovića, Zvonimira Bobana, Roberta Jarnija i ostalih, bili su i dvojica ekstra talentovanih fudbalera iz Nikšića – Slaviša Đurković i Ranko Zirojević.

Područje između Anda i Tihog okeana, na kojem su česti zemljotresi, „treslo se“ tada pod nogama golobradih mladića sa Balkana.

Jednu od najljepših priča jugoslovenskog fudbala sa nama je podijelio Slaviša Đurković, jedan od pet Crnogoraca koji su činili vjerovatno najtalentovaniji sastav koji nam je podarila bivša država.

Tim nije ispraćen sa velikim optimizmom na Mundijal, a jedini koji je vjerovao tada u ovu ekipu bio je Miljan Miljanić. Ipak, „plavi“ su pomrsili račune svima, naročito Brazilcima i Njemcima koji su imali ambiciju da osvoje pehar.

Slaviša nastavlja svoju fudbalsku misiju radeći sa talentovanim dječacima iz Nikšića, a priča iz Čilea ostaje podsjetnik da je i Nikšić imao svoje osvajače Mundijala u najpopularnijem sportu na svijetu.

Branko Čupić
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA