Vaterpolo sport broj 1 u Crnoj Gori, rukomet na 2. mjestu

Istraživanje agencije Ipsos pokazalo je da je strast crnogorskih građana podijeljena kada je u pitanju sport.

Gotovo trećina je mišljenja da je nacionalni sport u Crnoj Gori vaterpolo, zatim slijedi rukomet, jer 30 odsto građana vjeruje da je upravo taj sport nacionalni.

Zanimljivo je da su planetarno popularni fudbal i košarka na 3. i 4. poziciji sa 17, odnosno 11 odsto.

Dva odsto građana opredijelilo se za neke druge sportove, dok se osam odsto nije odredilo koji je nacionalni sport u našoj zemlji.

Ukoliko uporedimo Ipsosovo istraživanje koje je sprovedeno 2018. godine sa ovim posljednjim, najveći pad zabilježio je fudbal za koji se opredijelilo gotovo dvostruko manje građana.

Prije šest godina taj sport kao nacionalni vidjelo je 32,7 odsto građana. S druge strane najveći skok ima rukomet koji se pomjerio sa 4. pozicije na drugu, dok je vaterpolo sa 2. prešao na 1. poziciju.

Istraživanje je pokazalo i da su mlađe generacije bliže ideji o rukometu kao nacionalnom sportu, dok kod starijih generacija preovlađuje stav da je to ipak vaterpolo.

Sjever Crne Gore je još više podijeljen. Gotovo ujednačen procenat stanovništva podijeljen je između fudbala, vaterpola i rukometa.

Na drugoj strani, stanovnici Centralne Crne Gore svoje preferencije dijele između vaterpola i rukometa. Jug je nedvosmisleno na strani vodenog sporta.

Stanovnici Crne Gore nižeg obrazovanja su jasno opredijeljeni za fudbal kao nacionalni sport, dok su oni višeg obrazovanja ipak podijeljeni između vaterpola i rukometa.

Istraživanje agencije Ipsos sprovedeno je u maju ove godine na uzorku od 1.011 osoba.

foto: IPSOS

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA