Njemačka šampion svijeta u košarci

Košarkaška reprezentacija Njemačke osvojila je prvu titulu prvaka svijeta u istoriji nakon pobjede u finalu protiv Srbije 83:77.

Tok meča:

Završen je meč u Manili, Njemačka je šampion svijeta u košarci, na kraju 83:77 protiv Srbije.

Srbija nije iskoristila napad, dva slobodna ima Šruder, pogađa oba za 83:77.

Gudurić je pogodio oba bacanja za 79:77, ali je iz sljedeće akcije Šruder preuzeo odgovornost i pogodio za dva 81:77. Tajm aut Pešić.

Ukrao je Bogdanović loptu, iz te akcije otvoren šut za tri imao je Gudurić, nije pogodio, dva slobodna bacanja za Šrudera, pogodio je jedno.

Pogađa za tri Avramović, nakon toga Njemačka ne koristi napad, a u narednom napadu Avramović je fauliran na šutu za tri poena, ima tri slobodna bacanja, 78:72,pogodio je sva tri za 78:75.Tajm aut Njemačka.

Nije Srbija najbolje odigrala u napadu, jeste u odbrani, loša rješenja na polovini Njemačke, dva slobodna bacanja za Njemačku, 76:69. Tajm aut Pešić.

Par konfuznih napada Srbije, imali su priliku da priđu bliže, ali je Avramović pogodio za tri, uzvartio je odmah Fojtman za 76:69, manje od četiri minuta do kraja.

Nakon novih poena Srbije, tačnije Petruševa za 71:64 tajm aut traži selektor Njemačke, do kraja meča još sedam minuta.

Važna trojka za Avramovića, 71:62, faul u napadu Njemačke.

Prvi poeni za Srbiju u ovom dijelu igre, Avramović siguran u kontri 69:59, na drugoj strani Vagner poentira ispod koša za 71:59.

Počinje odlučujućih deset minuta u Manili.

Sve se nekeko okrenulo na stranu Njemačke, čak i sreća, pogađaju iz svih pozicija, Šruder ima tri lične greške, završena je treća dionica 69:57 za Njemačku.

Nakon poena Njemačke za +11, Pešić traži tajm aut, dva minuta do kraja treće četvrtine.

Njemci povećavaju prednost na velikih +9, nakon slobodnih bacanja Bonge.

Novi poeni za Šrudera iz solo akcije 59:53.

Šruder je fauliran pri šutu za tri poena, pogodio je dva slobodna bacanja, 57:53.

Milutinov na drugoj strani pogađa dva slobodna bacanja, 55:53.

Šruder i Fojtman za 4:0 seriju Njemačke, 55:51.

Pogodio je Vagner dva slobodna bacanja za Njemačku 51:49, greška Srbije u napadu, na drugoj strani Obst je promašio trojku, a Nikola Jović došao do novih poena, 51:51 na šest minuta do kraja trećeg perioda.

Prvi poeni za Srbiju u drugom poluvremenu, snašao se Bogdanović pod košem Njemačke za 49:49.

Na drugoj strani siguran Šruder za 49:47.

Srbija nije iskoristila prvi napad, Milutinov je zakasnio da izbaci loptu, vrijeme je isteklo.

Počelo je drugo poluvrijeme fantastičnog finala u Manili.

Završeno je prvo poluvrijeme 47:47, fenomenalna partija u prvih dvadeset minuta, totalni egal, Bogdanović (15 poena) i Šruder (14 poena) očekivano predvode svoje reprezentacije, očekuje nas sigurno odličan meč do kraja. U prvom poluvremenu Njemačka iz igre 16/27, Srbija 17/31.

Serija 5:0 Njemačke nakon tajm auta, Srbija nije iskoristila tri napada što su kaznili prije svega Šruder i Vagner za 43:42. Tajm aut Pešić. Dva ipo minuta do kraja poluvremena.

Šruder je pogodio trojku, nastavio odlične napade Njemačke, ali je uzvratio Bogdanović, nakon toga je Vagner ubacio lake poene ispod koša, nakon auta koji je izveo Šruder. A onda je na scenu stupio Filip Petrušev koji je lijepo u reketu pogodio za dva, a onda i fanstastični Bogdan Bogdanović koji je iz teške pozicije ubacio trojku za 42:38, tajm aut selektora Njemačke na četiri minuta do kraja prvog poluvremena.

Odličan početak i druge četvrtine, velika borba na terenu, igra se i dalje jako, poen za poen, Vagner je fauliran pri šutu za tri poena, pogodio sva tri sloboda bacanja, Njemačka je povela 30:28.

Završena je prva četvrtina, Srbija je dobila ovaj dio igre sa 26:23. Odličan u reprezentaciji Srbije Vanja Marinković.

Fantastičan meč u Manili, fokusirani i jedni i drugi, vodi se računa o svakom detalju, Srbija za nijansu bolja, Njemci su praktično sve pogodili, vodi Srbija 24:21 za 40 sekundi do kraja prve dionice.

Nastavlja se sigurna realizacija u napadu obije reprezentacije, igra se koš za koš, Srbija vodi 13:12 na pet minuta do kraja prvog perioda.

Uslijedili su poeni na obije strane, egal početak, rezltat na šest ipo minuta do kraja prve četvrtinr je 9:8 ta Srbiju.

Uzvratili su Njemci sa dva lagana polaganja za 5:4.

Dobar početak reprezentacije Srbije, prvo je za tri poena pogodio Stefan Jović, a zatim je zakucao drugi Jović za 5:0 na startu meča.

Počeo je duel za zlatnu medalju u Manili.

Najava meča:

Pred reprezentacijom Srbije stoji prepreka u vidu nove sile evropske, a ispostavlja se i svjetske košarke. Radi se o državnom timu Njemačke, ekipi koju je na kao ozbiljan košarkaški sastav etablirao upravo selektor Srbije, Svetislav Pešić.

Košarkaši Srbije su igrali dobro u grupnoj fazi, a potom je usledio poraz od Italije u kom je Srbija prokockala 16 poena prednosti, izgubila meč, i u jednoj utakmici dostigla vrhunac, ali i samo dno svoje igre.

Ovaj poraz razdrmao je ekipu Svetislava Pešića kojoj je svaka naredna utakmica bila najbitnija jer je odlučivala o prolasku u naredne runde takmičenja.

Jedina prepreka do sigurne medalje nakon mečeva u grupama bila je Kanada, reprezentacija sa osam NBA igrača, tri evroligaša i jednim sa koledža.

Izabranici Karija Pešića zaustavili su Šeja Gildžusa-Aleksandera, zvijezdu tima u kojem ostatak ekipe ne zna šta će da radi ako lopta nije u njegovom posjedu.

Njemcima je ovo prvo finale, a do sada su jedinu medalju na Mundobasketima osvojili 2002. godine u Indijanapolisu kada su bili treći, a kada je tadašnja Jugoslavija koju je predvodio baš Pešić postala šampion posljednji put.

Kada je u pitanju Njemačka, definitivno je da se radi o pažljivo selektiranom, veoma naoštrenom i dobro vođenom timu, koji se može poremetiti samo timskom odbranom i još jačom energijom s druge strane. Ako neko igra takvu košarku na Filipinima, to je reprezentacija Srbije, o čemu govori i jedina ozbiljna statistička prednost u odnosu na rivale – broj poena iz osvojenih lopti.

Ekipe su se u novijoj istoriji sastajale osam puta i imaju isti broj pobjeda i poraza.

Obje selekcije koje igraju finale prije prvenstva nisu viđene ni u prvih šest favorita u borbi za neku od medalja.

Foto: FIBA

NIKŠIĆ PROGNOZA