Crna Gora poražena od Srbije, ništa od olimpijskih kvalifikacija

Košarkašice Crne Gore nijesu uspjele da izbore plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre, pošto su u prvom meču razigravanja na Evropskom prvenstvu poražene od Srbije u Ljubljani 63:58.

Naša selekcija je većim dijelom meča bila u podređenom položaju, ali je smogla snage da zaprijeti u posljednjoj četvrtini. Ipak, iskustvo srpskih igračica je došlo do izražaja u finišu , pa su pobjedu odbranile u penal – završnici.

Srbija se na startu druge četvrtine odlijepila na plus 11 (36:25) i trasirala put ka pobjedi.

Do poluvremena je naša selekcija prišla na minus sedam, ali je treća dioica opet pripala Srbiji, koja je uoči posljednjih deset minuta imala plsu deset 53:43.

Leković sa četiri poena u nizu, te Kovačević trojkom vratile su neizivjesnost 55:50.

Ipak, nismo imali rješenje za Anderson, a kada je Mek u finišu kod rezultata 61:56 promašila oba bacanja, bilo je jasno da od plasmana u olimpijske kvalifikacije nema ništa.

Tok meča:

4. četvrtina

Srbija stiže do plus 12 nakon poena Crvendakić – 55:43. Dva dobra prodora Leković 55:47, osam minuta do kraja meča. Kovačević postiže trojku, prišli smo na samo minus pet 55:50, 6.35 do kraja.

Đorđević sa linije bacanja prekida seriju 7:0 naše selekcije 57:50. Četiri poena u nizu Crne Gore za minus tri 57:54, četiri i po minuta do kraja. Anderson za plus pet 59:54.

Đorđević je dala dva bacanja 61:54 za Srbiju. Leković smanjila na minus pet 61:56. Dva bacanja je promašila Mek.

3. četvrtina

Počelo je drugo poluvrijeme. Anderson sa poludistance 40:31.Opet Anderson, sada nakon prodora 42:31, dva i po minuta igre u nastavku. Srbija održava dvocifrenu prednost 46:35, sredina ovog dijela igre.

Leković postiže trojku za minus osam 46:38. Nogić vraća dvocifrenu prednost Srbiji 48:38. Mek polovična sa linije bacanja, na drugoj strani tri poena Anderson (koš uz dodatno) 51:39, tri minuta do kraja četvrtine.

Crna Gora ima minus deset uoči posljednjih deset minuta 53:43.

2. četvrtina

Krajišnik polovična sa linije bacanja 20:16. Serijom 5:0 stižemo do preokreta 21:20. Čađo vraća prednost Srbiji 22:21, nešto malo više od tri minuta igre u drugoj dionici.

Igra se koš za koš, vodi Srbija 24:23, pet minuta do velikog odmora. Srbija je napravila seriju 9:2, ima najveću prednost na meču 29:23. U toj seriji Crvendakić je postigla pet poena.

Sada je serija Srbije 13:2, prvi put rival ima dvocifrenu prednost 33:23, tri i po minuta do poluvremena.

Anderson za plus 11 – 36:25, veliki pad u igri naše selekcije. Vučetić je izborila namjernu grešku, što smo iskoristili i sa linije slobodnih bacanja preko Leković i Mek prišli na 36:30.

1. četvrtina

Počela je utakmica, prve poene na meču postigla je Mek. Uzvratila je Nogić sa igrom dva plus jedan za preokret 3:2. Sada je Krajišnik pogodila pod faulom, ali nije dala dodatno bacanje 7:4. Samnjila je Živković na 7:6, a potom je uslijedila igra koš za koš. 

Vodi Srbija 12:11, sredina uvodne dionice. Vučetić trojkom donosi izjednačenje 14:14.

Crvendakić iz reketa za plus tri Srbije 17:14, 1.50 do kraja dionice. Plus tri je za Srbiju i nakon prve dionice 19:16.

Najava meča:

Plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre izborila je Njemačka, koja je poslije produžetka pobijedila Češku 71:69.

Njemice će u nedjelju (14.15) igrati sa pobjednikom duela Crne Gore i Srbije.

Taj sjutrašnji meč za peto mjesto, međutim, neće imati rezultatski značaj.

I Crna Gora i Srbija su doživjele ubjedljive poraze u četvrtfinalu.

„Crvene“ su izgubila od Francuske (89:46), dok je aktuelni prvak Evrope eliminisan od Belgije (93:53).

Jelena Škerović, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Crne Gore, pred meč sa Srbijom je kazala da ih očekuje teška utakmice, ali da se nada da će uspjeti da odgovore pozitivno.

„Očekuje nas jedna jaka borba sa ekipom Srbije. Igraju veoma agresivno u odbrani, pritiskaju na čitav teren znači očekuje nas jedna teška fizička utakmica. Danas smo se spremali i dali upustva djevojkama i nadam se da ćemo odreagovati kako treba“ rekla je selektorka crnogorskih košarkašica.

Selektorka kaže da je poraz od Francuske malo uticao na njih ali da je to prošlost i spremaju se za nove pobjede.

„Uticalo je malo, nije bilo svejedno djevojkama. Bile su u euforiji, sanjale da dobijemo Francusku ali kad realnost udari onda nije lako. Mislim da su poslije razgovora koji smo obavile razumjele neke stvari i da su se danas odmorile“, rekla je Škerović i dodala:

„Dvije utakmice sa Srbijom na pripremama dale su nam dosta iskustva igrajući protiv njih i mi sjutra očekujemo agresivnost u odbrani. Očekuje nas borba i nadam se da ćemo mi uraditi sve da mi budemo na pozitivnoj strani na kraju.“

Izvor: RTCG

Foto: FIBA

NIKŠIĆ PROGNOZA