“Crveni” vide polufinale nakon mučenja sa Kamerunom

Košarkaši Crne Gore pobijedili su u Rigi selekciju Kameruna rezultatom 70:66 i sa polovičnim učinkom zaključili grupnu fazu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

Iako nije 100 odsto sigurno, današnji trijumf trebalo bi “crvenima” da donese plasman u polufinale, pošto nije realno očekivati da Kamerun može iznenaditi Brazil u sjutrašnjem meču.

Izabranici Boška Radovića su se namučili da slome otpor 68. reprezentacije na Fibinoj rang listi.

Kamerun je na polovini utakmice imao tri poena prednosti (29:32), a onda je Crna Gora svoje najbolje minute imala tokom trećeg perioda.

Poveli su Nikola Vučević i drugovi 44:34, ali ni dvocifren zaostatak nije obeshrabrio uporne Kamerunce, koji su danas izgarali u odbrani.

Vratila se afrička selekcija u život, prijetila preokretom, ali su naši smogli snage da zatvore utakmicu na trijumfalan način.

Simonović je bio najefikasniji sa 18 poena, Bogavac je dodao 13, Peri 12, a Radončić i Vučević po 11 poena. Centar Čikaga imao je i 14 skokova.

Tok utakmice:

Kraj – pobjeda Crne Gore sa 70:66.

40.minut – tajm-aut Radovića 14.5 sekundi prije kraja. Hil je smanjio vođstvo naše selekcije na 68:63. Imamo pobjedu u rukama, ali je važno slaviti sa što većom razlikom.

40.minut – koš i dodatno bacanje Perija. U pravom momentu je naš plej “izmislio” poene.  Lakše se diše, vodimo 64:57, 50 sekundi prije kraja.

38.minut – trojka Vilijamsa, ne predaju se Kamerunci – 61:57.

37.minut – Vučević polovičan sa linije bacanja za 61:52, a onda Hil uspijeva da poentira na drugoj strani.

35.minut – na trojku Bogavca istom mjerom odgovara Ateba – 57:52.

34.minut – krađa i važni poeni Slavkovića za 54:48.

32.minut – igra 2+1 Bidijasa. Kamerun je ponovo jako blizu “crvenima”. Crna Gora vodi 51:48.

III četvrtina – pred završnih deset minuta igre, Crna Gora vodi 49:42. Vučević je na dabl-dabl učinku 10 poena i 12 skokova.

29.minut – ne odustaju Kamerunci, Hil je presjekao pas Popovića i lako završio kontranapad. Prepolovila se prednost Crne Gore, sada je na semaforu 47:42.

25.minut – trojka Bogavca tačno na sredini trećeg perioda. Raste prednost “crvenih” – 44:34.

25.minut – puno bolje izgleda naš tim u drugom poluvremenu, iako i dalje ne možemo reći da napad funkcioniše kako bi trebalo. Poslije prodora poentirao je Vučević za 41:34, što je najveća razlika od starta utakmice. Selektor Kameruna je zatražio tajm-aut.

22.minut – mini serija 7:0 Crne Gore za novi preokret. Bogavac se upisao, zatim je Peri pogodio trojku, da bi seriju nastavio Vučević – 36:32 za “crvene”.

Ppoluvrijeme – 32:29 za Kamerun na polovini meča. Očajna košarkaška predstava izabranika Boška Radovića, neuporedivo slabije izdanju u odnosu na veći dio jučerašnje partije protiv Brazila. Samo četiri igrača se se upisala u strijelce. Simonović je dao 14, Radončić šest, Peri pet, a Vučević četiri poena. Šut Crne Gore je na skromnih 26% – 8/31.

19.minut – Crna Gora vodi 29:27, Simonović je postigao gotovo polovinu poena naše selekcije.

16.minut – Kamerunci su sada zvali taj-aut nakon što je Peri realizovao dva bacanja. U drugoj dionici “crveni” su samo jednom pogodili iz igre.

14.minut – trojka Atebe, Kamerun ima +3 (18:21). Radović zove tajm-aut.

13.minut – Drobnjak ne koristi svoju priliku, Radović vraća Perija u igru. Vučević je i dalje na klupi. Crna Gora vodi 18:16.

I četvrtina – 16:13 za Crnu Goru nakon uvodnih deset minuta igre. Peri je trojkom zaključio prvu četvrtinu, što je njegov prvi pogodak iz igre. Naši zasad šutiraju 5/18, što je skromnih 28%. SImonović najefikasniji sa sedam poena.

9.minut – nedostaje kvalitetnih rješenja u napadu, što Kamerunci uspijevaju da iskoriste i ponovo pređu u vođstvo (11:13).

7.minut – ušao je Simonović i odmah pogodio trojku za 9:9. Peri zasad ređa promašaje, kao i protiv Brazila tokom prethodnog dana.

5.minut – ravnopravan početak susreta u Rigi. Kamerun ima pola koša prednosti (6:7). Četiri poena Radončića, a upisao se i Vučević.

1.minut – startna petorka Crne Gore: Peri, Popović, Radončić, Hadžibegović i Vučević.

Najava:

Izabranici Boška Radovića, nakon neuspješnog starta sa Brazilom, više nemaju prava na poraz.

Počevši od okršaja sa afričkom selekcijom, naš nacionalni tim mora da naniže četiri trijumfa kako bi ispisao istoriju i izvadio vizu za Pariz.

Pored bodova, bilo bi poželjno da “crveni” danas slave sa ubjedljivom razlikom, kako ne bi morali da čekaju četvrtak i ishod meča između Brazila i Kameruna.

Dvije ekipe iz grupe B2 idu u polufinale.

Foto: FIBA

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA