Crna Gora bolja od Japana za osminu finala

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore pobijedila je Japan 13:11 u trećem kolu C grupe Svjetskog prvenstva u Dohi i plasirala se u osminu finala.

Crnogorska selekcija pitanje pobjednika riješila je u trećoj četvrtini, koju je dobila 4:0 i uoči posljednjih osam minuta povela 9:5.

Japan je do polovine meča pružio snažan otpor i dva puta bio u vođstvu 4:3 i 5:4.

Najefikasniji u crnogorskoj selekciji bio je Dušan Matković sa četiri, Aleksa Ukropina je postigao tri, dvostruki strijelac bio je Vlado Popadić, dok su e po jednom upisali Jovan Vujović, Miroslav Perković, Draško Brguljan i Marko Mršić.

U japanskoj selekciji najbolji je bio Tajo Vatanabe sa pet pogodaka.

Naša reprezentacija protivnika u osmini finala saznaće nakon duela Srbija – SAD (15.30). Pobjeda Srbije u tom duelu, značila bi da izbaranici Vladimira Gojkovića igraju sa Rumunijom, trijumf Amerikanaca donio bi znatno težeg rivala, selekciju Italije.

Tok meča:

IV četvrtina

Počeo je posljedni period utakmice, prvi napad za Crnu Goru. Prvi gol za Japan u ovom dijelu, Adači pogađa za 9:6. Prelijep gol postigao je Ukropina, lob udarac za 10:6. Vidović je napravio treći faul, Inaba pogađa za 10:7 sa peterca. Gol za Japan, Vatanabe smanjuje na 10:8, serija Japana 2:0. Meč je završio Vasilije Radović, tri faula. Imali su Japanci napad sa igračem više, odlično je reagovao Brguljan i spriječio napad. Pogađa Matković za 11:8.Brguljan je promašio peterac. Suzuki smanjuje na 11:9. Popadić vraća plus tri, 12:9. Novi peterac za Japan, pogodio je Vatanabe, 12:10. Matković na minut do kraja postiže gol za 13:10. Tajm-aut traži selektor Gojković. Vatanabe je smanjio na 13:11. Završen je meč u Dohi, pobjeda Crne Gore 13:11.

III četvrtina

Prvi napad u trećem periodu ima Crna Gora. Matković je pogodio prečku, ništa od prvog napada. Neuspješni i Japanci u prvom naletu. Vodi opet Crna Gora, Matković pogađa 6:5. Igrač više za Japan, selektor te reprezentacije traži tajm-aut. Ništa od gola za Japan. Tajm-aut traži Gojković, naša reprezentacija ima igrača više. Dva gola prednosti za Crnu Goru, Brguljan strijelac za 7:5. Velikih plus tri za Crnu Goru, 8:5, pogodio je iz peterca Mršić. Novi gol za našu reprezentaciju, 9:5, Popadić pogađa. Konačno značajnija prednost za našu selekciju. Očigledan je pad u igri Japana. Završena je treća četvrtina, ovaj dio igre pripao je Crnoj Gori 4:0, ukupno 9:5.

II četvrtina

Počela je druga dionica, prvi napad ima Japan. Izjednačenje, 3:3, Vatanebe je opet pogodio, dva vezana gola za Japan. Na drugoj strani ništa od gola za našu reprezentaciju, odbranili su se Japanci. Preokret, 4:3 za Japan, Adači je postigao gol.Serija Japana 3:0. Konačno gol za našu reprezentaciju, 4:4, Matković pogađa. Japan ponovo vodi, 5:4, Okava je strijelac. Crna Gora ne koristi napad, Averka je izblokiran, a potom izgubljena lopta.  Potom i nova prilika za naše, Matković je loše šutirao pri kraju napada. Srećom ni Japan ne koristi svoje napade. Perković pogađa za 5:5. Japan ne koristi igrača više. Isti epilog i na drugoj strani, Mršić neprecizan. Tešanović u nekoliko navrata spašava našu reprezentaciju, završena je ova dionica koja je pripala Japanu, 3:2, nakon dvije četvrtine rezultat je 5:5.

I četvrtina

Prvi napad je imao Japan, završen je kontra faulom. Ni naši vaterpolisti nisu bili uspješni u prvom naletu. Vodi Crna Gora 1:0, Ukropina je strijelac. Koristi naša reprezentacija igrača više za 2:0, Vujović strijelac. Smanjio je Japan na 2:1, Inaba strijelac iz peterca. Uzvraća Ukropina za 3:1 na drugoj strani. Gol za Japan, 3:2, gol postiže Vatanabe. Ne koriste naši igrači napad sa igračem više, Averka je zaustavljen. Završena je prva četvrina, gol prednosti za Crnu Goru.

Najava meča:

Japan je bez bodova u dosadašnjem dijelu takmičenja.

Poražen je na startu od Srbije 17:10, a u drugom kolu od Sjedninjenih Američkih Država 18:5.

Crnogorski vaterpolisti slavili su u prvom kolu, nakon boljeg izvođenja peteraca, protiv SAD-a 16:15, dok su u drugom izgubili od Srbije 14:6.

Izabranicima selektora Vladimira Gojkovića bod iz duela sa Japanom dovoljan je za osminu finala, bez obzira na ishod duela između Srbije i SAD-a.

Pobjedom bi, uz poraz SAD, takmičenje u grupi završili kao drugoplasirani, dok u slučaju trijumfa
američkih vaterpolista ne bi mogli bolje od trećeg mjesta.

Foto: LEN

NIKŠIĆ PROGNOZA