UEFA predstavila loptu za EURO 2024

UEFA je objavila kako izgleda lopta kojom će se igrati na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Njemačkoj.

Lopta marke Adidas nosi ime Fussballliebe, što u prevodu znači „ljubav prema fudbalu“.

„UEFA Evropsko prvenstvo predstavlja vrhunac takmičenja evropskih nacionalnih ekipa. Predani smo tome da svaki aspekt, od terena do opreme, bude najvišeg kvaliteta. Kao i uvek, uvjereni smo da će Adidasova lopta Fussballliebe označiti još jedan korak u našoj zajedničkoj predanosti izvrsnosti“, izjavio je legendarni hrvatski reprezentativac Zvonimir Boban, koji sada radi kao tehnički direktor UEFA.

Predstavljanju lopte prisustvovali njemački fudbaleri Filip Lam i Manuel Nojer.

U saopštenju se navodi da će UEFA i Adidas prvi put na evropskim prvenstvima da koriste tehnologiju koja će da pruži uvid u svaki element kretanja lopte i koja doprinosi procesu donošenja odluka uz pomoć VAR tehnologije.

Iz UEFA dodaju i da dizajn lopte predstavlja njeno kretanje, kao i energiju igre kroz istaknutu crnu boju, dok crvena, plava, zelena i narandžasta donose vibracije svake nacije koja dolazi na turnir, kao i čistu jednostavnost fudbala.

„Ilustracije svakog od stadiona koji će biti domaćin EP pojavljivaće se na lopti uz ime svakog grada u kojem se utakmice budu igrale“, dodaje se u saopštenju UEFA.

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj biće 17. izdanje ovog takmičenja.

Održaće se od 14. juna do 14. jula u deset gradova: Berlinu, Kelnu, Dortmundu, Diseldorfu, Frankfurtu, Gelzenkirhenu, Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Štutgartu.

Foto: UEFA

NIKŠIĆ PROGNOZA