Uefa povećava raspodjelu novca manjim klubovima

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da će od 2024. godine povećati raspodjelu novca od svojih evropskih takmičenja klubovima koji u njima ne učestvuju.

U isto vrijeme kada će unosna Liga šampiona, Liga Evropa i Liga konferencija preći sa grupne faze na turnirski sistem od 2024. do 2027. godine, distribucija njihovih neočekivanih prihoda, uglavnom od televizijskih prava, će se razvijatim navela je Uefa.

Prema novom dogovoru koji su Uefa i Udruženje evropskih klubova (ECA) danas postigli, klubovi koji se ne plasiraju u evropsko takmičenje dijeliće sedam odsto, odnosno 440 miliona eura po sezoni i 1,32 milijarde eura za cio period tog ciklusa, u odnosu na dosadašnjih četiri odsto.

Udio koji se dodjeljuje klubovima eliminisanim u kvalifikacijama se ne mijenja i biće i dalje tri odsto, dok će se uvećati izdvajanja za klubove koji učestvuju u tri takmičenja.

Kako se navodi u saopštenju, dvije specifične karakteristike evropskog sistema – udio zemlje porijekla kluba u televizijskim pravima i koeficijent koji održava učinak svakog kluba, izgubiće na značaju, sa današnjih 45 odsto na 35 odsto od sljedeće sezone.

Sporazum Uefe i ECA, koji postavlja okvir za njihovo zajedničko upravljanje takmičenjima za svaki evropski ciklus, dolazi u sred debate o koncentraciji finansijskih sredstava i trofeja šačice klubova na štetu velikog broja klubova.

Evropska kuća fudbala je prošle godine obećala da će „sportska jednakost“ biti jedan od njenih glavnih projekata.

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA